Hónapok óta figyelték az iszlamistát, aki torkon szúrt egy tanárnőt Franciaországban

A gimnázium épülete előtt megölt franciatanárnőt a torkán és a mellkasán érte a szúrás. A nyomozók terrorcselekmény gyanújával indítottak vizsgálatot. Kiderült, hogy a francia titkosszolgálat hónapok óta figyelte.

2023. október 14., 10:08

Szerző:

Késsel támadt péntek délelőtt egy iszlamista férfi az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában; egy tanárnő meghalt, további két ember megsérült – közölték rendőrségi források. A francia terrorelhárítási ügyészség terrortámadás miatt indított vizsgálatot – írja a Liner. A támadót a rendőrség előállította, a merényletben egyetlen diák sem sérült meg – közölte a rendőrség. Az elkövetőt Mohammed Mogouchkovnak hívják, 20 éves, csecsen nemzetiségű orosz állampolgár, családjával 2008-ban érkezett Franciaországba. A támadó az iskola volt tanulója, és szerepel a titkosszolgálatoknak az állambiztonságra veszélyes emberek nyilvántartásában. Menedékkérelmét 2021-ben formai okok miatt visszautasították az illetékes hatóságok, de miután 13 évesnél fiatalabb volt, amikor Franciaországba érkezett, kitoloncolása nem volt lehetséges.

A belbiztonsági szervek 2023 júliusa óta megfigyelés alatt tartották, telefonbeszélgetéseit lehallgatták – jelezték hírszerzési források az AFP hírügynökségnek. A férfit legutóbb csütörtökön ellenőrizék, de a telefonbeszélgetéseiben az elmúlt napokban nem volt arra utaló elem, hogy támadásra készül – tette hozzá a forrás.

„Egy olyan radikális személyről van szó, akinek a potenciálja ismert, de hirtelen döntött arról, hogy akcióba lép, nehézzé téve az ártalmatlanítását” – idézte a forrást az AFP. A gimnázium épülete előtt megölt franciatanárnőt a torkán és a mellkasán érte a szúrás a rendőrség szerint. A sérültek között van egy biztonsági őr, aki súlyosan megsérült, életveszélyes állapotban ápolják kórházban, míg egy másik tanár könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrség vizsgálja, hogy az iszlamista támadó ismerte-e az áldozatát, illetve, hogy a merénylet összefüggésbe hozható-e a Hamász iszlamista palesztin szervezet felhívásával, amely ezen a napon a „harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon.

A támadó 17 éves öccsét is előállították, egy másik közeli oktatási intézmény közelében, de nála nem volt kés, sem más fegyver. A Le Monde című napilap úgy tudja, hogy az elkövető bátyját 2019-ben 17 évesen Strasbourgban letartóztatták, mert egy öttagú, az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló radiális iszlamista csoport tagja volt, amely rendőrök ellen tervezett merényleteket.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, a gyanúsított a támadáskor azt kiállította, hogy Allahu Akbar. A támadásról készült és a francia televíziókban bemutatott felvételeken látható, hogy többen is megpróbálták feltartóztatni a késelőt. Egyikük, a gimnáziumban tanító egyik filozófiatanár, Martin Dousseau a France2 köztelevízióban elmondta: a késsel hadonászó férfi megkérdezte, hogy milyen tanár, és hogy tanít-e történelmet. Benyomása szerint a merénylő kifejezetten történelemtanárokat akart ölni. A tanár beszámolója szerint az iskolában pánik tört ki, amikor a diákok szemben találták magukkal a fegyveres férfival. „Elbarikádoztuk magunkat, aztán megérkezett a rendőrség, és ártalmatlanították” – mondta a tanár.

Gérald Darmanin belügyminiszter már korábban jelezte, hogy a Hamász szombati izraeli támadása és az izraeli válaszlépés óta Franciaországban „több mint száz antiszemita incidenst” észleltek, amelyek kapcsán 41 embert őrizetbe vettek. A mintegy ötszáz zsidó vallási helyet és oktatási intézményt azóta 10 ezer rendfenntartó védi.

Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége is, Emmanuel Macron államfő arra szólította fel a franciákat, hogy maradjanak egységesek és tartózkodjanak attól hogy „importálják” az Izrael és a Hamász közti konfliktust.

(Kiemelt képünkön: Sürgősségi mentők, köztük tűzoltók és egészségügyi dolgozók állnak a Gambetta középiskola közelében parkoló járműveik mellett az északkelet-franciaországi Arrasban 2023. október 13-án, miután egy tanár meghalt és két másik ember súlyosan megsebesült egy késes támadásban. Egy csecsen származású férfi halálra késelt egy tanárt és súlyosan megsebesített két másik felnőttet október 13-án egy északkelet-franciaországi iskolában, a nyomozók terrorcselekmény gyanújával indítottak vizsgálatot. Fotó: 
DENIS CHARLET / AFP)