A világ egyik leghoszabb börtönbüntetését szabta ki Törökország

Több mint tizenegyezer év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit Törökországban, de nem ő csúcstartó.  

2023. szeptember 8., 14:18

Szerző:

A világ egyik leghoszabb börtönbüntetését kapta csütörtök este a Thodex nevű kriptotőzsdét megalapító férfi Törökországban, aki ügyfelei befektetéseit ellopva elmenekült az országból – jelentette a török média. Faruk Fatih Özert egész pontosan 11 196 év szabadságvesztésre ítélte egy isztambuli bíróság, amely a vádlott két bátyjára is ugyanezt a büntetést szabta ki. A Thodex alapítója 2021-ben távozott Törökországból és tűnt el mintegy 2 milliárd dollárral, amelyet 400 ezer felhasználó fektetett be a kriptotőzsdéjén.

A férfit az Interpol is nagy erőkkel körözte, végül 2022 augusztusában fogták el Albániában, és idén áprilisban adták őt ki a török hatóságoknak. A Thodex platform hangos reklámkampánnyal igyekezett befektetőket toborozni, a cég egyebek mellett luxusautókat is ígért azoknak, akik hajlandók voltak pénzt beruházni a tőzsdén.

A világtörténelem eddigi leghosszabb kiszabott büntetése 141 ezer 078 év volt.  

2006 óta tartja a leghosszabb büntetések rekordját a Guiness-rekordok könyvében egy thai nő, Chamoy Thipyaso, akit 1989-ben ítéltek összesen 141 ezer 078 évnyi börtönbüntetésre egy akkori árfolyamon 204 millió dolláros kárt okozó piramisjáték szervezéséért, aminek 16 ezer károsultja volt – írja a life.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Alex Pena / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)