A tunéziai elnök leváltotta a miniszterelnököt

Leváltotta posztjáról Kaisz Szaíd tunéziai elnök szerdán az ország miniszterelnökét, Nadzsla Buden Romdánt, és a helyére Ahmed el-Hasáni került.

2023. augusztus 2., 13:07

Szerző:

Hasáni, aki korábban a pénzügyminisztériumban dolgozott, kedd este már letette hivatali esküjét – jelentette szerdán a TAP tunéziai állami hírügynökség.

A döntést az elnöki hivatal nem indokolta, maga Szaíd csupán annyit fűzött az új kinevezéshez, hogy Hasáni „különleges körülmények között, nagy kihívások közepette” lép hivatalba.

A 2022 szeptemberében kinevezett, „az elnök árnyékaként” emlegetett Nadzsla Buden Romdán volt az észak-afrikai ország első női kormányfője.

Tunéziát a súlyos gazdasági és migrációs válság mellett belpolitikai bizonytalanság is sújtja: hatalomra jutása után, 2021 júliusában Szaíd elnök feloszlatta a parlamentet, azóta rendeleti úton kormányoz, majd új alkotmányt léptetett hatályba. Politikai ellenfelei szerint gyakorlatilag puccsot hajtott végre, visszafordítva számos demokratikus intézkedést, amelyet a 12 éve történt demokratikus fordulat után hoztak.

(Kiemelt képünk forrása: AFP)