Hárman meghaltak, tizen megsebesültek egy tunéziai lövöldözésben

Megölt egy rendőrt és két hívőt Tunéziában egy fegyveres támadó Dzserba szigetének zsinagógája előtt.

2023. május 10., 10:01

Szerző:

A biztonsági erők egyik tagja először megölte kollégáját, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imaház előtt Tunéziában, Dzserba szigetén. A támadót végül a biztonságiak lőtték le. A halottakon kívül négy hívő és hat biztonsági őr megsebesült. Nem sokkal korábban szemtanúk és a Mosaique FM rádió számolt be lövésekről a tunéziai partok közelében található szigeten, amelyen Afrika egyik legrégebbi zsinagógája található.

Izraeli sajtójelentések szerint mintegy ezren tartózkodtak az imaházban a támadás idején. A napokban zajlik az évente megrendezett el-greibai zarándoklat, amely a többségében Dzserbában élő ezernyolcszáz zsidó vallású tunéziai egyik legfontosabb hagyománya. A helybélieken kívül Izraelből és Európából is zsidók százai látogatnak a szigetre.

Az eseményt szoros biztonsági intézkedések mellett tartják, tekintettel arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szélsőségesei 2002-ben merényletet követtek el a zsinagóga ellen egy robbanószerrel megpakolt teherautóval. A terrortámadásban 21 külföldi turista vesztette életét.

(Kiemelt képünkön: rendőrök biztosítják a zsinagóga körüli területet a lövöldözés után május 9-én Tunéziában. Fotó: YASSINE MAHJOUB / AFP)