A thaiföldi labradorok kiszimatolják a fertőzöttséget

A betanított kutyák az emberi izzadtságból csaknem 95 százalékos pontossággal ismerik fel a koronavírus jelenlétét.

2021. március 17., 19:13

Szerző:

Az állatok bevethetők lehetnek forgalmas közlekedési csomópontokban, ahol másodpercek alatt azonosíthatják a vírus jelenlétét – mondta a projektet vezető Kaywalee Chatdarong, a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem kutatója. Az eddig betanított hat kutya egy hathónapos képzésen vett részt, melynek során például egy forgókeréken hat edény közül kellett kiválasztaniuk azt, amely fertőzött beteg izzadságmintáját tartalmazta.

„A kutyáknak csak 1-2 másodpercre volt szükségük, hogy azonosítsák a vírust" – mondta a projektvezető, majd hozzátette, a kutyák egy perc alatt képesek 60 mintát átvizsgálni, és észlelni a Covid-betegek izzadságában lévő illékony szerves vegyületeket akkor is, ha az illetőnek nincsenek tünetei. A szakértő kiemelte, a kutyák nem közvetlenül az embereket fogják megszimatolni, hanem a tőlük vett mintákat vizsgálják át.

A világ több országában, így Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Chilében és Ausztráliában is próbálkoznak kutyák kiképzésével a koronavírus-fertőzöttség felismerésére. Európában elsőként a helsinki repülőtéren kezdtek kutyákat alkalmazni a fertőzöttek kiszűrésére, ebben az ügyben Finnország 20-30 országgal működik együtt. Kísérletképpen használnak kutyákat ilyen célra a dubaji nemzetközi repülőtéren is.

 (Kiemelt kép I Fotó: Chulalongkorn Egyetem)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.