A tálibok visszakérik a pénzüket Washingtontól

Az afgán gazdaságot korábban csak a nemzetközi segélyek tartották életben, amelyek az állami költségvetési bevétel mintegy 80 százalékát jelentették.

2022. január 14., 19:59

Szerző:

A tálib vezetés azt kérte Washingtontól pénteken, hogy reagáljon „pozitívan" António Guterres ENSZ-főtitkár felhívására, és tegye elérhetővé azokat az afgán pénzügyi forrásokat, amelyeket a tálibok augusztusi hatalomra kerülése óta befagyasztott – jelentette az AFP francia hírügynökség.

António Guterres csütörtökön kérte az Egyesült Államokat és a Világbankot, hogy bocsássa rendelkezésre ezeket a forrásokat, amelyek nélkül „az Afganisztánban kibontakozó rémálom", a lakosság több mint felét sújtó éhínség okozta helyzet nem fog javulni.

„Az Egyesült Államoknak pozitívan kell válaszolnia a nemzetközi felhívásra, és elérhetővé kell tennie az afgán pénzeket" – jelentette ki pénteken Zabihullah Mudzsáhid afgán kormányszóvivő, információs és kulturális miniszter-helyettes egy Twitter-üzenetében.

Az Egyesült Államok az afgán központi bank közel 9,5 milliárd dollár (2964 milliárd forint) értékű megtakarítását fagyasztotta be. Ez az összeg nagyjából a 2020-as afgán bruttó hazai termék (GDP) mintegy felével egyenlő.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank (WB) szintén felfüggesztette tevékenységét Afganisztánban, és visszatartja a segélyeket, valamint az IMF által augusztusban kibocsátott csaknem 300 millió euró (106 milliárd forint) értékű új tartalékot.

Az afgán gazdaságot korábban csak a nemzetközi segélyek tartották életben, amelyek az állami költségvetési bevétel mintegy 80 százalékát jelentették, de a tálibok hatalomba történt visszatérése óta összeomlott a gazdaság a különösen súlyos likviditási válság miatt.

Az elmúlt hónapok során némi pénzt már felszabadítottak, de „még többet kell tennünk annak érdekében, hogy készpénzt pumpáljunk az [afgán] gazdaságba, elkerülendő ezzel a teljes összeomlást, amely afgánok millióinak elszegényedéséhez, éhezéséhez és nyomorához vezetne" – húzta alá az ENSZ-főtitkár a Világbank megállapításait idézve.

Washingtonban mindeddig süket fülekre talált az iszlamisták követelése a pénzügyi források befagyasztásának feloldására. Az ENSZ adatai szerint mintegy 23 millió afgánt, a teljes lakosság mintegy 55 százalékát fenyegeti az éhhalál.

Az ENSZ kedden bejelentette, hogy idén 4,4 milliárd dollárra lenne szüksége a nemzetközi donor országoktól az afganisztáni humanitárius szükségletek finanszírozásához.

(Kiemelt kép: Egy afgán önkormányzati munkás tisztítja az utat egy falfestmény mellett Kabulban, Afganisztánban 2021. szeptember 5-én. Fotó - Hoshang Hashimi / AFP)