A tálibok kezére került a kabuli repülőtér

Véget érnek a mentőakciók.

2021. augusztus 31., 09:36

Szerző:

A tálibok kezére került a kabuli nemzetközi repülőtér kedden, miután az utolsó amerikai repülőgép is elhagyta a légikikötőt, ezzel véget ért az Egyesült Államok leghosszabb háborúja – írta az MTI.

Tálib vezetők az elit Badri egység kíséretében végigvonultak a kifutópályán, így jelezve győzelmüket. Szerte Kabulban ünnepi volt a hangulat, fegyverropogás hallatszott. Kari Juszuf, a radikálisok egyik szóvivője elmondta: az utolsó amerikai katona – Chris Donahue, a 82. légiosztag parancsnoka – is elhagyta a kabuli repülőteret, és Afganisztánt elnyerte teljes függetlenségét. Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő gratulált egész Afganisztánnak a „győzelemhez”, és hozzátette: az amerikaiak veresége tanulságos lecke minden megszállónak, az afgánok jövő nemzedékének és a világnak. Egyúttal aláhúzta: Kabul biztonságban lesz, és az embereknek nincs miért aggódniuk. A szóvivő jelezte, hogy a tálibok szeretnének jó viszonyt ápolni az Egyesült Államokkal és a világgal.

A kabuli nemzetközi repülőtér hatalmas mentőakció színhelye volt azóta, hogy a tálibok elfoglalták az afgán fővárost augusztus 15-én. A múlt héten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet pokolgépes robbantásaiban csaknem kétszázan vesztették életüket a légikikötőben, hétfőn pedig a terroristák rakétákkal vették célba a létesítményt.

Eközben az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége kedden felfüggesztette működését – állt a diplomáciai képviselet honlapján. Az amerikai kormány a kivonulást követően Katar fővárosából, Dohából segíti az Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárokat és családjaikat – tájékoztatott a képviselet. Az Egyesült Államok leghosszabb háborújában – amely mintegy kétezer milliárd dollárba került – közel 2500 amerikai katona és 240 ezer afgán vesztette életét. Bár a tálibokat két évtizedre eltávolították az ország éléről, és sikerült elkerülni, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Afganisztánból kiindulva újabb támadásokat hajtson végre az Egyesült Államok ellen, a radikálisok az amerikai katonák május elsején kezdődött kivonulásával egyi időben egyre nagyobb területeket foglaltak vissza, végül augusztus 15-én Kabult is ellenőrzésük alá vonták, és bejelentették, hogy véget ért a húszéves háború. A szövetségeseknek azóta, az elmúlt két hétben több mint 123 ezer embert menekítette ki a kabuli nemzetközi repülőtéren át, de tízezreket hátrahagytak.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja a Twitteren azt írta: a kivonulással eljött a döntés pillanata az afgánok számára. „Az ország jövője a kezükben van” – hangsúlyozta. „Teljes szuverenitás birtokában fogják megválasztani útjukat. Itt a lehetőség, hogy az ő háborújuk is véget érjen” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Tálib fegyveres a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér bejáratánál 2021. augusztus 31-én. Fotó: MTI/AP/Hvaja Tavfik Szediki)

 

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.