A svédek szerint az Északi Áramlat elleni feltételezett szabotázsakció nem ellenük irányul

Svédország az Északi Áramlat gázvezeték elleni feltételezett szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak, jelentette ki Ann Linde svéd külügyminiszter szerdán.

2022. szeptember 28., 10:45

Szerző:

Az Északi Áramlat gázvezetéken a lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték, így nemzetközi incidensről van szó – közölte a tárcavezető a SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Hozzátette: amerikai hivatali partnere, Antony Blinken máris felajánlotta Washington segítségét annak érdekében, hogy kiderítsék, mi történt.

A Balti-tengeren kedden jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgást, amelyről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben. Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere az SVT-nek azt mondta: robbanások, nem pedig földrengés vagy földcsuszamlás történt. A Der Tagesspigel német lap kedden ugyancsak azt írta, a német szövetségi kormány szerint „célzott támadás” okozhatott szivárgást a földgázvezetéken.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

(Kiemelt kép: Az Északi Áramlat 1 gázvezeték terminálja a Balti-tengeren átvezető iker gázvezetékének ünnepélyes átadása előtt 2011-ben. Fotó: John MACDOUGALL / AFP)
  

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.