Robbanásokat észleltek az Északi Áramlatnál

Svéd szeizmológusok robbanásokat regisztráltak az Északi Áramlat vezeték közelében.

2022. szeptember 27., 17:17

Szerző:

Az SVT svéd közszolgálati tévé jelentése szerint szeizmológusok robbanásokat regisztráltak az Északi Áramlat vezeték közelében az elmúlt 36 órában. 

A mérőállomások Svédországban és Dániában is erős víz alatti robbanásokat regisztráltak hétfőn a gázszivárgásokkal megegyező területen. Kétségtelen, hogy ezek robbanások – mondta Björn Lund, a svéd nemzeti szeizmológiai hálózat egyik szeizmológusa. Az első robbanást hétfő éjjel 2:03-kor, a másodikat pedig hétfő este 19:04-kor regisztrálták.

A gázszivárgásra vonatkozó figyelmeztetések hétfőn 13:52-kor, illetve 20:41-kor érkeztek a tengerészeti hatóságtól, miután a hajók buborékokat észleltek a felszínen.

Az intézet által mért robbanások koordinátái ugyanazon a területen vannak, ahol a gázszivárgásokat is regisztrálták.

Lund a tévének elmondta, hogy nem kétséges, hogy robbanás történt.
(Guardian)

A gázszivárgásról képeket és egy videót is közzétettek Twitteren:

A Kreml felettébb aggasztó hírnek titulálta a helyzetet

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak. Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy kedden mind a Gazprom, mind az Északi Áramlat vezetékeket üzemeltető Nord Stream AG cég közölte a „rendkívül aggasztó hírt”, hogy a csővezetékben a dán kizárólagos gazdasági övezetben tisztázatlan eredetű meghibásodás keletkezett, ami jelentős nyomáscsökkenést eredményezett.

(Kiemelt kép forrása: Twitter)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.