A svéd király és királynő is elkapta a koronavírust

Carl Gustav az ország leghosszabb ideig hivatalban levő uralkodója.

2022. január 4., 19:44

Szerző:

Carl XVI. Gustaf svéd király és Silvia királynőnek is pozitív lett a koronavírus-tesztje, írja a Reuters, miközben a vírus új omikron-változata miatt egyre több a fertőzés az északi országban.

Svédország napi rekordot döntött meg Covid-19-es megbetegedések számában – derült ki az egészségügyi hivatal legfrissebb, kedden közzétett adataiból, amelyek szerint december 30-án 11 507 esetet regisztráltak. 

„A királynak és a királynőnek, akik mindhárom adag vakcinával oltva vannak, enyhe tünetei vannak, és a körülményekhez képest jól érzik magukat”

– áll a palota közleményében. Hozzátették, hogy a 75 éves király és a 78 éves királynő izolálták magukat, és folyamatban van a munka azok felkutatására, akikkel kapcsolatba kerültek.

Carl Gustaf, akinek szerepe nagyrészt ceremoniális, 27 évesen lett Svédország államfője, VI. Gusztáv Adolf király 1973-ban bekövetkezett halála után, és már most is ő az ország leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója.

(Kiemelt képünk: Carl XVI Gustaf svéd király és Silvia királynő részt vesz a 2021-es Nobel-díjasok tiszteletére rendezett ünnepségen a stockholmi városházán. Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.