A román lakosság tárt karokkal várja a NATO-t

A románok többsége támogatja, hogy további NATO-csapatokat telepítsenek az országba

2022. január 24., 21:11

Szerző:

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok csaknem kétharmada úgy értékeli, hogy Oroszország fenyegetést jelent Románia számára a mostani ukrajnai feszültségek közepette, több mint ötven százalékuk pedig egyetért azzal, hogy a NATO csapatokat küldjön Romániába és más kelet-európai országokba – számolt be hétfőn az MTI. 

A közvéleménykutatás szerint: 

  • a megkérdezettek 42 százaléka vélte úgy, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát,
  • 29 százaléka ezt kizártnak tartotta,
  • a többiek pedig nem foglaltak állást.

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges háború másokat is fenyeget-e,

  • a megkérdezettek 43 százaléka azt valószínűsítette, hogy a háború továbbterjed Európában,
  • 36 százalékuk pedig úgy vélte, hogy megmarad a két fél közti konfliktus szintjén.

A válaszadók 10 százaléka legitimnek, 65 százaléka viszont illegitimnek tartana Ukrajna elleni orosz inváziót, ha pedig ez bekövetkezik, 43 százalékuk helyeselné, 33 százalékuk pedig ellenezné, hogy a NATO katonailag beavatkozzon a konfliktusba.

A felmérés szerint a románok többsége nem tartja jogosnak azt az orosz elvárást, hogy a NATO vonuljon ki Kelet-Európából és adjon garanciákat arra, hogy Ukrajna nem lesz tagja a szövetségnek, míg 20 százalékuk egyetért ezzel. A megkérdezettek 64 százaléka vélte úgy, hogy Oroszország fenyegetést jelent Románia számára, 21 százalékuk pedig nem tart ettől.

A térség biztonsági helyzetével kapcsolatos felmérést a G4Media hírportál rendelte az Avangarde szociológiai intézettől, az elmúlt hétvégén végzett telefonos kutatás eredményét pedig hétfőn tette közzé.

(Kiemelt kép: Kursk, Russia, 2021.12.27. A Nyugati Katonai Körzet egységei. Fotó: EyePress News via AFP)

 

06:41

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban. Antonio de la Cruzt szerdán lőtték agyon ismeretlen elkövetők a Ciudad Victoria városában található háza közelében - jelentette az Expreso című helyi lap, amelynek dolgozott.

06:14

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagját, Salah Abdeslamot, a párizsi különleges esküdtszék.