Az ausztrál miniszterelnök bejelentette: nem tesznek többet a klímakatasztrófa ellen

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden elutasította, hogy többet tegyen az éghajlatváltozással szembeni küzdelemben. 

2021. augusztus 10., 13:28

Szerző:

Miután az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) hétfőn kiadta hét éves jelentését a klímaváltozás ügyében és aggasztó hírekkel szolgált, Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt nyilatkozta, nem kíván többet tenni az ügyben, mint eddig. Morrison szerint, országa eleget tesz, a megoldást pedig nem abban látja, hogy adókat vet ki az ausztrál emberekre, hanem az új technológiákra kell fókuszálni: „A legfontosabb az, hogy biztosítsuk azokat a technológiai áttöréseket, amelyek szükségesek a világ átalakításához a következő 10, 20 és 30 évben.”

Az ausztrál miniszterelnök rámutatott arra a tényre is, hogy a legnagyobb problémát Kína jelenti, ugyanis Kína kibocsátása „többet tett ki, mint a teljes OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) együttvéve”. Ugyan Morrison elismeri, hogy Ausztrália komoly kihívásokkal néz szembe, ha 2050-re meg akarja szűntetni az üvegházhatású gázok kibocsátását, de amíg nincsenek konkrét új tervek az ENSZ részéről, addig nem kíván eleget tenni kívánságaiknak és közreműködni velük a klímaváltozás ügyében. „Amíg nincsenek konkrét tervek, nem írok alá biankó csekket az ausztrálok nevében, hogy elérjük a klímacélokat.”– nyilatkozta Morrison. 

Ausztrália egyébként a fosszilis tüzelőanyagok egyik legnagyobb exportőre a világon, a szénbányászatot a kormány és az ellenzék egyaránt támogatja. A tavalyi aszályok és erdőtüzek, valamint az idei áradások után azonban egyre többen követelik, hogy a canberrai kabinet tegyen határozottabb lépéseket a klímacélok elérése érdekében, de úgy tűnik, erre még várniuk kell az embereknek, hiába kongatta meg a vészharangot António Guterres, ENSZ-főtitkár.

(Kiemelt kép: Scott Morrison ausztrál miniszterelnök beszél az Ausztrália és Új-Zéland vezetőinek konferenciáján Queenstownban, 2021. május 31-én. Fotó: Joe Allison / Pool/AFP)

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.