A szerb miniszterelnök szerint az EU-határozata Szerbiával szembeni szankció is

Az Európai Unió döntése, miszerint Szerbiát nem mentesítik az oroszországi kőolajimport tilalmáról szóló határozat alól, gyakorlatilag azt jelenti, hogy Szerbiával szemben vezetnek be szankciókat – nyilatkozott Ana Brnabic szerb kormányfő pénteken Belgrádban a Prva televízió műsorában.

2022. október 7., 15:36

Szerző:

Brnabic szerint „Horvátország nyíltan ellenséges országgá vált Szerbiával szemben.” A szerb kormányfő elsősorban Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök csütörtöki prágai kijelentését nehezményezte, miszerint Szerbia az orosz kivételével bármilyen kőolajat szállíthat Horvátországon keresztül.

„Megszállottságában és őrületében (Plenkovic) megengedte magának azt, hogy eldöntse, a mi országunk kitől vásárolhat kőolajat” – mondta Brnabic, azt is kifejtve, hogy „minden beszerezhető kőolaj legalább 20 százalékkal drágább az orosznál, e tilalom tehát Szerbia minden polgárának a zsebére megy, több száz millió eurónkba kerül.”

Az Európai Unió tagállamai egyhangúlag megállapodtak az Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagról, amelyben kikötötték az orosz kőolaj maximális árát. Az Európai Bizottság javasolta, hogy a nyugat-balkáni országok kapjanak felmentést a korlátozások alól, de végül úgy döntöttek, erre nincs szükség.

A horvát kormányfő korábbi nyilatkozatában helytelenítette, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött alku miatt Szerbiának továbbra is legyen olcsó kőolaja, amely horvát kikötőbe érkezik, és az Adria-vezetéken keresztül továbbítják Szerbiába.

„Már többször elmondtam, hogy Szerbia ilyen körülmények között nem ülhet meg két lovat egy fenékkel, nem lehet az az ország, amely európai perspektíváról beszél, nagy előrelépésre számít, de mindeközben nem tart tiszteletben egyetlen, Oroszország elleni szankciót sem” – fogalmazott Andrej Plenkovic.

Aleksandar Vucic szerb elnök közben bejelentette, hogy a kőolaj behozatalának tilalmára vonatkozó döntést december elsejére halasztották.

(Kiemelt képünk: Belgrád, 2022. szeptember 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Ana Brnabic szerb miniszterelnök a belgrádi elnöki hivatalban 2022. szeptember 16-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.