A királynő méltóságát védik azzal, hogy férje végakarát titkosították

90 évre titkosítják II. Erzsébet férjének végakaratát.

2021. szeptember 17., 15:37

Szerző:

Fülöp edinburgh-i herceg akarata legalább 90 évig titokban marad, hogy megvédje a királynő „méltóságát" – így döntött a Legfelsőbb Bíróság egy bő száz éves egyezményre támaszkodva. 

A vagyonelemeket szétosztására a titkosság nem terjed ki – írja az Infostart a BBC cikkére hivatkozva. Viszont a 90 év múlva esedékes hogyan továbbról majd újra dönteni kell. A bíróság már csaknem 30 hasonló dokumentum titkát őrzi egy széfben, mindegyiket egy-egy királyi családtag hagyta az utókorra, az első ilyen papírt 1910-ben titkosították (akkor Mária királynő testvére, Ferenc herceg hagyott hátra smaragdokat szeretőjének, ráadásul idő közben felbukkant olyan ember, aki állította, e szerelemnek a gyümölcse, kéri a jussát). A bíró maga nem látta Fülöp végrendeletét, annak tartalmáról semmit sem közöltek egyelőre, végrehajtási dátum viszont van, illetve a végrehajtó személye is ismert. A titkosság melletti egyik fő érv az volt, hogy a nyilvánosság megalapozatlan, méltatlan találgatásokra adhat okot a média részéről.

A királynő egyébként 125 éves titkosítást szeretett volna elérni. A titkos dokumentumok között nem szerepel Diana hercegné végakarata.

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: The Royal Family Facebook)