Horvát parlament: népirtás volt holodomor

A horvát parlament szerdán határozatban népirtásnak ismerte el az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnában 1932-33-ban mesterségesen előidézett éhínséget, a holodomort, amelyben több millió ukrán vesztette életét.

2023. június 28., 15:58

Szerző:

A határozatot az összes parlamenti frakció egyhangúlag támogatta a határozatot, miszerint népirtásnak tekintik a holodomort. Horvátország ezzel csatlakozott ahhoz a több mint 20 országból álló csoporthoz, amely már népirtásként ismerte el a holodomort – írta az Index.hr című horvát hírportál. Gordan Jandrokovic, a horvát parlament elnöke arra emlékeztetett, hogy június 28-a Ukrajnában az alkotmány napja, és egyben gratulált az ukránoknak a nemzeti ünnephez. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-oldalán fejezte ki háláját Horvátországnak a történelmi szavazásért. Azt írta, „a világ soha nem fogja elfogadni a Kreml múltbeli és jelenbeli bűneit”. 

(Kiemelt képünkön: a holodomor áldozatainak emlékére emelt emlékmű, az Ukrajnában 1932 és 1933 között pusztító, több millió ukrán halálát okozó éhínség áldozatainak emlékére Kijevben. Fotó: Andre Luis Alves / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)