Az oroszok csavartak egyet a gázcsapon

A háború ellenére is zajlik a gázszállítás az EU-ba, a hétvégén viszont eddig csökkenőben van a szállított mennyiség.

2022. április 24., 11:19

Szerző:

A Gazprom orosz gázipari vállalat szombaton az európai fogyasztók kérésére Ukrajnán keresztül szállított földgázt Európába, jelentette a RIA hírügynökség a Reuters szerint. Az április 23-i igények 48,6 millió köbmétert tettek ki, szemben az április 22-i 58,2 millió köbméterrel szemben.

Oroszország adja az európai gázellátás mintegy 40 százalékát, de a Nyugat egyre sürgetőbben próbál leválni az orosz energiahordozókról, amióta az ország február 24-én megtámadta Ukrajnát, írja a Napi.hu. A Gazprom ugyan nem korlátozta a gázszállításokat Európába, de az EU-s tagállamok vezetői reális veszélynek tartják, hogy a Kreml a gázexport leállításáról dönthet, miközben maga Brüsszel is napirenden tartja az orosz fosszilis energiahordozók elleni büntetőintézkedéseket.

Vlagyimir Putyin elnök nemrégiben hozott arról döntést, hogy a barátságtalan országoknak (ez magába foglalja az EU-s országokat, az Egyesült Államokat és szövetségeseiket) a gázszállítmányokért rubelben kell fizetniük. A legtöbb állam erre azonban nem hajlandó, az Európai Bizottság szerint pedig sértené a szankciókat egy ilyen tranzakció.

Elemzők szerint ezek mind rontják az orosz gázexport kilátásait. Az éves átlagos 150 milliárd köbméteres szintről az Európai Unióba irányuló orosz vezetékes gázexport idén 105 milliárd köbméterre eshet vissza szakértők szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.