Az oroszok csavartak egyet a gázcsapon

A háború ellenére is zajlik a gázszállítás az EU-ba, a hétvégén viszont eddig csökkenőben van a szállított mennyiség.

2022. április 24., 11:19

Szerző:

A Gazprom orosz gázipari vállalat szombaton az európai fogyasztók kérésére Ukrajnán keresztül szállított földgázt Európába, jelentette a RIA hírügynökség a Reuters szerint. Az április 23-i igények 48,6 millió köbmétert tettek ki, szemben az április 22-i 58,2 millió köbméterrel szemben.

Oroszország adja az európai gázellátás mintegy 40 százalékát, de a Nyugat egyre sürgetőbben próbál leválni az orosz energiahordozókról, amióta az ország február 24-én megtámadta Ukrajnát, írja a Napi.hu. A Gazprom ugyan nem korlátozta a gázszállításokat Európába, de az EU-s tagállamok vezetői reális veszélynek tartják, hogy a Kreml a gázexport leállításáról dönthet, miközben maga Brüsszel is napirenden tartja az orosz fosszilis energiahordozók elleni büntetőintézkedéseket.

Vlagyimir Putyin elnök nemrégiben hozott arról döntést, hogy a barátságtalan országoknak (ez magába foglalja az EU-s országokat, az Egyesült Államokat és szövetségeseiket) a gázszállítmányokért rubelben kell fizetniük. A legtöbb állam erre azonban nem hajlandó, az Európai Bizottság szerint pedig sértené a szankciókat egy ilyen tranzakció.

Elemzők szerint ezek mind rontják az orosz gázexport kilátásait. Az éves átlagos 150 milliárd köbméteres szintről az Európai Unióba irányuló orosz vezetékes gázexport idén 105 milliárd köbméterre eshet vissza szakértők szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.