A G7 országok is humanitárius szüneteket kérnek a Gázát ostromló Izraeltől

Humanitárius szünetet kért Izrael és a Hamász háborújában a legnagyobb demokratikus, nyugati irányultságú gazdaságokat tömörítő G7-csoport szerdán.

2023. november 8., 18:30

Szerző:

Az Egyesült Államok, Japán, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Kanada külügyminiszterei Japánban tartottak megbeszélést, melynek eredményeit az amerikai külügyminiszter ismertette – számol be róla az Euronews.

„A G7 miniszterei megerősítették, hogy határozottan támogatják Izrael jogát és kötelezettségét, hogy megvédje magát, és biztosítsa, hogy az október 7-i támadások soha többé ne ismétlődhessenek meg. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a humanitárius szünetek segítenek a civilek védelmében, a segélyek eljuttatásában, a külföldiek kijutásában és a túszok kiszabadításában” – mondta Antony Blinken.

Az Európai Unió két héttel ezelőtt szintén a harcokat rövid időszakokra felfüggesztő humanitárius szüneteket, és nem valódi fegyverszünetet kért az izraeli kormánytól, mely a fegyverszünet lehetőségét kizárta a túszok szabadon engedésééig.

(Kiemelt képünk: Yoko Kamikawa japán külügyminiszter (r) és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (l) megbeszélést tart a G7  külügyminiszteri találkozója alkalmával a tokiói külügyminisztériumban 2023. november 8-án. Fotó: The Yomiuri Shimbun 
 via AFP)