A G7 országok is humanitárius szüneteket kérnek a Gázát ostromló Izraeltől

Humanitárius szünetet kért Izrael és a Hamász háborújában a legnagyobb demokratikus, nyugati irányultságú gazdaságokat tömörítő G7-csoport szerdán.

2023. november 8., 18:30

Szerző:

Az Egyesült Államok, Japán, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Kanada külügyminiszterei Japánban tartottak megbeszélést, melynek eredményeit az amerikai külügyminiszter ismertette – számol be róla az Euronews.

„A G7 miniszterei megerősítették, hogy határozottan támogatják Izrael jogát és kötelezettségét, hogy megvédje magát, és biztosítsa, hogy az október 7-i támadások soha többé ne ismétlődhessenek meg. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a humanitárius szünetek segítenek a civilek védelmében, a segélyek eljuttatásában, a külföldiek kijutásában és a túszok kiszabadításában” – mondta Antony Blinken.

Az Európai Unió két héttel ezelőtt szintén a harcokat rövid időszakokra felfüggesztő humanitárius szüneteket, és nem valódi fegyverszünetet kért az izraeli kormánytól, mely a fegyverszünet lehetőségét kizárta a túszok szabadon engedésééig.

(Kiemelt képünk: Yoko Kamikawa japán külügyminiszter (r) és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (l) megbeszélést tart a G7  külügyminiszteri találkozója alkalmával a tokiói külügyminisztériumban 2023. november 8-án. Fotó: The Yomiuri Shimbun 
 via AFP)

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.