Netanjahu: nem lesz tűzszünet túszok elengedése nélkül

Izrael nem hirdet tűzszünetet a fogva tartott izraeli túszok elengedése nélkül, és nem engedi üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteki televíziós beszédében.

 

2023. november 3., 17:29

Szerző:

Benjamin Netanjahu elmondta, hogy elutasította a pénteken Izraelbe látogató amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kérését a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elleni harc átmeneti szüneteltetéséről, amennyiben a tűzszünet nem tartalmazza az október 7-én az övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását. Azt is közölte, hogy nem engedélyezi üzemanyag bejutását, s ellenzi pénz küldését az övezetbe.

Beszéde elején „éles és egyértelmű”, és „nemzedékeken át visszhangzó” győzelmet ígért. „Nem állunk meg a győzelemig” – mondta. „Megsemmisítjük a Hamászt, és elérjük a túszok hazatérését, valamint állampolgáraink és gyermekeink biztonságának helyreállítását” – tette hozzá.

Netanjahu óva intette Izrael „északi ellenségeit” a háború kiterjesztésétől – röviddel a libanoni síita milíciát vezető Haszan Naszrallah Izraelt figyelmeztető beszéde után.

„Megpróbálunk úgy harcolni, hogy minimális veszélyt jelentsen harcosainkra, de mindent megteszünk, hogy legyőzzük ellenségeinket” – utalt az utóbbi napokban a Gázai övezetben elesett izraeli katonákra beszéde végén Netanjahu.

A nyilatkozat előzménye az amerikai külügyminiszter pénteki látogatására adott válaszként is értékelhető. 

Anthony Blinken ugyanis pénteki izraeli tárgyalásán kijelentette, hogy „az izraeli hadseregnek a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában meg kell kímélnie a Gázai övezeti civileket”. Megbeszélései végén Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján megismételte Joe Biden amerikai elnök korábbi szolidaritási látogatásának kijelentését, miszerint „amíg az Egyesült Államok áll, Izrael nem marad magára”.

Blinken elmondta azt is, hogy pénteki találkozóin azon erőfeszítésekről tárgyalt, melyek azt biztosítják, hogy ne ismétlődhessen meg az október 7-i támadás, s hogy „más jövőt” építsenek, olyan stratégiát, amely „mindkét fél és a térség számára jobb holnapot teremt”.

(Kiemelt kép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2023. október 28-án a Tel-Aviv-i Kirya katonai támaszponton tartott sajtótájékoztatón az Izrael és a Hamász palesztin csoport közötti harcok közepette. Fotó: Abir SULTAN / POOL / AFP)