A Figyelő cikke miatt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala felszólította Magyarországot, hogy vessen véget a civilek zaklatásának

2018. április 17., 20:28

Szerző:

Kedd délután az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) felszólította Magyarországot, hogy vessen véget a jogvédők megfélemlítésének és zaklatásának. Az erről szóló üzenet a Figyelő cikke hatalmas felhördülést kiváltó cikke miatt jelent meg az OHCHR Twitter-oldalán. Megállapítása szerint a hetilap a jogvédő szervezetek munkatársairól, professzorokról és független média újságíróiról készített listával azt a civil társadalmat támadja, amelynek egyre szűkül a tér Magyarországon. 

 Ez egyébként az az OHCHR, amelynek a vezetője, Zeid Raad al-Husszein emberi jogi főbiztos rasszistának és idegengyűlölőnek nevezte Orbán Viktort a Magyarország menekültpolitikája miatt. Bár ezután Szijjártó Péter lemondásra szólította fel a jordániai politikust, ő ezt azzal rázta le magáról, hogy nyomatékosította, amit korábban a magyar miniszterelnökről mondott.

Azt, hogy a Figyelő cikke körül kitört botrány jelenleg hol tart, ebben a cikkünkben szedtük össze.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).