A dél-afrikai koronavírus ellenáll a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájának is

A koronavírus Nagy-Britanniában azonosított új variánsával szemben viszont hatékonyak ezek az oltások.

2021. február 18., 19:38

Szerző:

A New England Journal of Medicine egészségügyi szaklap csütörtökön tett közzé tanulmányt a kutatásokról. Eszerint aggodalommal tölti el a kutatókat, hogy a dél-afrikai variánssal szemben jelentős rezisztenciát mutatott a Pfizer és a Moderna vakcinája is.

Megdöbbentő adatokat tett csütörtökön közzé az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. Ezek szerint egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest. A várható élettartam az amerikaiaknál a tavalyi év első felében 77,8 év volt, egy évvel kevesebb a 2019-es 78,8-nál. A beszámoló szerint a csökkenést a járvány okozta első halálozási hullám okozta.

A kisebbségek tagjai a legsúlyosabban érintettek. Az afroamerikaiak csaknem három, a spanyolajkúak pedig két évet vesztettek a 2019-es várható élettartamukhoz képest – derült ki a központ csütörtöki becsléséből. „Ez óriási visszaesés, egészen a második világháborúig vissza kell tekintenünk, hogy ilyen hanyatlással találkozzunk” – mondta Robert Anderson, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ egyik szakembere.

A Pentagon egyik tisztviselője szerdán arról számolt be, hogy az amerikai katonák nagyjából egyharmada elutasította az oltást. Jeff Taliaferro szerint a katonáknak felvilágosító oktatásra lenne szükségük. A vakcina elfogadásának aránya a katonák körében nagyjából megegyezik az Egyesült Államok lakosságának körében regisztrált adatokkal. A Social Science & Medicine című szaklap szerint az amerikaiak 31 százaléka nem tervezi, hogy beadatja a koronavírus elleni oltóanyagot.

(Kiemelt kép: MTI | Ujvári Sándor)