23 kínai nagyváros Tokióval és Moszkvával együtt felel a világ városi üvegházhatásúgáz-kibocsátásának több mint feléért

Egy friss kutatás szerint a világ leggazdagabb részein még mindig magasabb a kibocsátás mértéke, mint a fejlődő országokban.

2021. július 12., 19:12

Szerző:

Mindössze 25 nagyváros, 23 kínai metropolisz Tokióval és Moszkvával együtt felelős a világ városi üvegházhatásúgáz-kibocsátásának több mint feléért – írja a Reuters egy friss kutatásra hivatkozva. A kutatás 167 városi területet vizsgált világszerte az üvegházhatásúgáz-kibocsátás szempontjából. A lakosonkénti kibocsátás szempontjából a világ leggazdagabb részein lévő városokban átlagosan még mindig magasabb a kibocsátás mértéke, mint a világ fejlődő országaiban lévőkben. 

A tanulmány 53 ország 167 városának kibocsátását hasonlította össze. Az eredmény szerint 23 kínai nagyváros, beleértve Sanghajt, Pekinget és Handant, Moszkvával és Tokióval együtt felel a világ teljes városi üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 52 százalékáért. A kibocsátás maradék 48 százalékához több kínai, valamint indiai, amerikai és európai uniós városok járulnak hozzá a felmérés szerint. 

„Egyszerű és logikus. Ha nem cselekszel, végül szenvedni fogsz a klímaváltozástól”

– közölte a tanulmány társszerzője, Shaoqing Chen. Szerinte az eredmények rávilágítanak a városok kulcsfontosságú szerepére a kibocsátás csökkentésében.

A világ átlaghőmérséklete már így is több mint 1 Celsius-fokkal nőtt az iparosodást megelőző időkhöz képest, és még mindig abba az irányba mutatnak a folyamatok, hogy át fogja lépni a 2016-os Párizsi Klímaegyezmény által meghatározott 1,5–2 Celsius fokos határt. Ugyanakkor több tudós, köztük Shaoqing Chen is arra figyelmeztetett, hogy néhány adat, amit elérhetővé tesznek a városok a kutatásokhoz, hiányos, és több város a 2005-ös adatait teszi közzé felhasználásra. 

(Fotó: Wang Gang / Imaginechina/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.