Zugló a fővárost is bevonná Bosnyák téri gigaberuházásba

Bevonná Zugló polgármesteri hivatala a fővárost az új városközpont építésébe.

2022. október 24., 15:49

Szerző:

Eddig arról volt szó, hogy önkormányzati lesz az a beruházás, amit a Bosnyák téri piac területére képzeltek el, ám egy polgármesteri előterjesztés szerint inkább a fővárost is bevonnák. Ezzel párhuzamosan egy másik, már megkezdett építkezés körül forrnak az indulatok: a Zaha Hadid Architects nevével fémjelzett gigantikus városnegyed-fejlesztés ellen civilek tüntettek, egy képviselői javaslatra pedig alkotmányjogi panasszal élhet a kerület a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánító kormányrendelet miatt – írja az Építészfórum.

Két építkezés egymás mellett

A zuglói képviselőtestület elfogadta a Bosnyák tér fejlesztését, amely szerint a kerület új főterén épülhet meg a piacot, a szakrendelőt és városházát is magában foglaló komplexum. A beruházás eredetileg önkormányzatinak indult, ám Horváth Csaba polgármester előterjesztése nyomán a fővárost is bevonnák. Ahogy a javaslatban szerepel, a szándéknyilatkozat-tervezet elfogadása esetén „elindulhat a két önkormányzat közötti együttműködés részleteinek kidolgozására irányuló munka”.

„A Bosnyák téri piac területét a fővárosi keretszabályozási terv régóta városi alközpont kialakítására jelöli ki. A zuglói önkormányzat több évtizede tervezi egy városközpont kialakítását, ahol a kerületi rendezvények befogadására alkalmas városi tér, az egészségügyi szakellátás új korszerű helyszíne és a hivatali ügyintézések is megfelelő központi helyen valósíthatók meg” – részletezi a dokumentum, megjegyezve, hogy a piac területének jelentős része fővárosi tulajdon, míg egy kisebb része kerületi tulajdonában van.

Az új városközpontban a már ismert, a LIMA Design által jegyzett koncepciótervnek megfelelően így több funkció is helyet kapna. A szándéknyilatkozat szerint közös beruházásban valósulhatna meg mindez, a végleges tervek elkészítését követően az építendő alapterületeknek megfelelő finanszírozási megosztás alapján. „Így a megvalósítás módja jelentősen csökkentené Zugló Önkormányzatának a beruházásra fordítandó költségeit, valamint egyértelműbbé tenné a megújuló piac későbbi üzemeltetésének jogi kérdéseit. Ugyanakkor ez a megoldás segíti, hogy a már részben folyósított Egészséges Budapest Program keretén belül új szakorvosi rendelőintézet építésére biztosított, összességében 1,2 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást az önkormányzat felhasználhassa” – szól az indoklás. 

A projekt további sorsára vonatkozó döntés előtt szükséges nemcsak a kormány engedélyének megszerzése, hanem az EBP-program határidejének módosítása és az ehhez szükséges dokumentumok elkészítése is.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a mostani előterjesztésben szereplő Zugló-központ kialakítása továbbra sem azonos a telek szomszédságában immár folyamatban lévő magánberuházással, ami körül már egy ideje jócskán forrnak az indulatok. Az előbb kiemelt, majd kiemelten közérdekűvé tett, a Zaha Hadid Architects nevével fémjelzett leendő városnegyed a Bayer Construct Zrt. gigantikus fejlesztése ugyanis nem aratott osztatlan sikert sem a helyi civilek, sem a kerület vezetése körében. A zuglói önkormányzat tavaly decemberben úgy határozott, hogy alkotmányjogi panaszt nyújt be azért, hogy a kormány oldja fel az akkor még „csak” kiemelt státusz alól a projektet. Ezt meg is szavazták, ám ekkor még nem hoztak határozatot a telekalakítás és az építés tilalmáról. A júliusi testületi ülésen azonban ezt már rendeletben határozták meg, a tiltás pedig arra a hat fennmaradó telekre volt érvényes, amely még nem rendelkezett építési engedéllyel. Az önkormányzat emellett nem támogatta azt sem, hogy a telket rozsdaövezetté nyilvánítsák. Mindezek után a nyári végi kormányrendelet szerint kiemelten közérdekű lett a beruházás – ennek alapján az építkezés előtt nem szükséges építészeti-műszaki tervtanácsi vélemény, településképi bejelentési eljárás és településképi véleményezési eljárás, településképi szakmai konzultációt sem kell lefolytatni, és közterület-alakítási terv készítésének vagy annak alkalmazásának sincs helye, sőt, a tilalmi rendelet alkalmazását is megakadályozza.

Október elején a CivilZugló Egyesület tüntetést szervezett a beruházás ellen többszáz fős részvétellel azért, mert szerintük teljesen tönkretenné Zugló kertvárosias, zöldövezeti környékét. A rendelet szerint ugyanis akár 39 méter magas épületek is épülhetnek az új városnegyedben, ahol akár 4000 lakást is kialakíthatnak.

(Kiemelt képünk: Zugló Városközpont – Bosnyák téri vásárcsarnok, polgármesteri hivatal és szakorvosi rendelő koncepcióterv / LIMA Design)

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.