Volt miniszter családi cégét jelentette fel az Integritás Hatóság

A családi  tehenészetben egyetlen szarvasmarha sem legelt. 

2024. február 21., 18:24

Szerző:

Süli János, korábbi paksi bővítésért felelős miniszter családi tehenészete miatt feljelentést tett az Integritás Hatóság – írja a Telex. A korábban Süli János, majd a fia által tulajdonolt kft. félmilliárd forintot kapott egy tehenészet felújítására, de a hatóság emberei egyetlen tehenet sem találtak a helyszínen.

Az Integritás Hatóság munkatársai meglátogatták a telepet, ahol nem találtak szarvasmarhát. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a 2017-ben megjelent felhívás előírta, hogy a támogatásra pályázó mezőgazdasági termelők bevételének legalább a fele agrártevékenységből származzon, amit a Biogas Productor Kft. egyetlen, bruttó 50 ezer forintos számlával igazolt. A számlatömböt azonban egy évvel a számlán feltüntetett dátum után vásárolta a cég.

A beruházás mélyépítési munkálatainak kivitelezőjét közbeszerzéssel kellett volna kiválasztani, ehelyett közvetlenül szerződtek rá a Dunareklám Reklámszervező és Szolgáltató Kft.-vel, ami a szerződés előtt egy hónappal vette fel az építési tevékenységet. A cég vezetője az Integritás Hatóság szerint nem más, mint a szarvasmarhatelep műszaki tervezőjének és projektmenedzserének házastársa. Emellett ugyanaz a személy volt a könyvelője a kedvezményezett és a kivitelező vállalkozásnak is, és ugyanő részt vett a közbeszerzésre beérkezett ajánlatok elbírálásában is. Az Integritás Hatóság megállapította, hogy a cég valótlan tartalmú dokumentumot nyújtott be az irányító hatóságnak a közbeszerzési eljárás lefolytatásáról.

A magasépítési munkálatok kivitelezőjét ugyan közbeszerzési eljárással választották ki, de ezt is a Dunareklám Kft. nyerte. Az Integritás Hatóság szerint fennáll a gyanúja, hogy a Biogas Productor Kft. a verseny tisztaságát, az esélyegyenlőséget és az egyenlő bánásmód elvét sértő módon folytatta le az eljárást. A cég eddig 1 év 7 hónappal lépte túl a projekt lezárásának határidejét, idén februárig a telep nem rendelkezett jogerős használatbavételi engedéllyel.

Az Integritás Hatóság költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordult, illetve szabálytalansági eljárás lefolytatására szólította fel a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságát.

A Biogas Productor Kft-t – amely a 2018-as üzleti év óta nem rendelkezik árbevétellel – miniszteri kinevezéséig vezette Süli János, azután fia vette át a helyét a cégben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ulleo via Pixabay)