Vietnámi vendégmunkások érkeznek az őket betanító magyarok helyére Salgótarjánban

Kirúgják a magyar dolgozókat attól a dél-koreai akkumulátor-gyártótól Salgótarjánban, amely milliárdokat kapott munkahelyteremtésre. A helyükre vietnámi vendégmunkások érkeznek. 

2024. január 17., 13:52

Szerző:

Korábban több milliárdos állami támogatást kapott a dél-koreai Bumchun akkumulátorgyár azzal az indokkal, hogy munkahelyeket teremt, ám a cég most úgy döntött, megválik több tucatnyi kölcsönzött magyar munkavállalójától – a beszámolók szerint a helyüket vietnámi vendégmunkások fogalják el. Az elbocsátott hazai munkások nehéz helyzetbe kerülnek, mivel az eset Nógrádban történt, ahol az országban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta – írja a 24.hu.

A lap szerint december óta mintegy hatvan, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből, amely elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket.

Az egyik elbocsátott munkavállaló, aki tavaly június óta gépkezelőként dolgozott a Bumchun üzemében úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ismeretei szerint

a leépített dolgozók kölcsönzött munkások voltak, első körben őket rostálta ki a vállalat.

A Bumchun nem egy, hanem több munkaerő-kölcsönző céggel áll szerződésben – eddig négy ilyen vállalatot azonosítottunk –, és több külsős cég is küldött a gyárba embereket.

„A vietnámi vendégmunkások 2023 decemberétől érkeztek a gyárba, nekünk kellett betanítani őket az összeszerelő részlegen. Eleinte nem tudtuk, hogy a mi helyünkre jönnek, csak sejtettük, mivel a részlegen ennyi ember munkájára nincs szükség. Ám decemberben még a menedzsment cáfolta, hogy bárkit elküldenének. Így arra nem számítottunk, hogy pont január elején küldenek el minket, amikor az üzemleállások miatt nagyon nehéz máshol elhelyezkedni”

– magyarázta a dolgozó.

Amikor a munkaerő-kölcsönző cég behívatta őket, és közölte az elbocsátásukat, a konkrét okot nem fejtették ki, csak annyit közöltek: létszámleépítés van.

Amint a 24.hu emlékeztet rá: a Bumchun 2019-ben jelentette be, hogy 13,3 milliárd forintos beruházással Magyarországon építi meg első Dél-Koreán kívüli üzemét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt közölte: a kormány 2,65 milliárd forinttal támogatja a befektetést, mivel az új üzem elsőkörös autóipari beszállítóként 200 munkahelyet teremt.

A Bumchun Hungary tavalyi mérlegbeszámolójából azonban kiderül, hogy a társaság 2021 és 2022 során összesen 3,32 milliárd forintnyi HIPA-támogatást kapott, vagyis a külügyi tárca alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökségtől ennyi érkezett bevételként. Ugyanakkor a HIPA-támogatáson kívül az egyéb bevételek soron további, mintegy 257 millió forintnyi költségvetési támogatás is szerepel 2021/2022-re vonatkozóan. Azt nem részletezik, hogy a költségvetési támogatás része volt-e a HIPA-támogatásnak, vagy azon felül számítandó.

(Kiemelt képünk illusztráció. Munkás egy akkumulátoralkatrész-gyárban a kínai Ningde városában 2023. július 20-án. Fotó: Costfoto/NurPhoto/AFP)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.