Végleg betehet az ellenzéki pártoknak a milliárdos bírság

Huszonkettes csapdájába került az ellenzék – ez derült ki Windisch László, az Állam Számvevők elnöke által bemutatott jelentésből. Ha bebizonyosodik, hogy a külföldi támogatásokat nem a kampányra fordították, az sikkasztás. Ha az bizonyosodik be, hogy a kampányra fordították, akkor viszont tiltott kampányfinanszírozás, amelynek az összege – a jelenleg a NAV által vizsgált összeg alapján számolva – akár 2,8 milliárd forint is lehet. 

2024. február 20., 18:34

Szerző:

Kedd délelőttre szervezte az Állami Számvevőszék azt a háttérbeszélgetést, amelyen a közpénzek felhasználását és a kampányköltéseket ellenőrző szervezet vezetője, Windisch László bemutatta a reggel publikált jelentésüket – írja a 24.hu. A számvevőszék korábban összesen 520 millió forintos bírságot szabott ki a 2022-es parlamenti választáson közösen indult hat ellenzéki pártra, így a DK-ra, a Momentumra, az MSZP-re, az LMP-re, a Párbeszédre és a Jobbikra. Azonban egy ennél jóval nagyobb bírság várhat az ellenzékre. 

Mint ismert, az ÁSZ feltételezése szerint, általuk nem tisztázott forrásból mintegy 1,7 milliárd forint érkezett a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz az amerikai, demokrata párti kötődésű Action for Democracy szervezettől, kampánycélokra. Az ellenzéki pártok szerint az ÁSZ ellehetetlenítené 2024-es EP- és önkormányzati választási kampányukat, amire egy fillér sem maradna.

A jelentés emlékeztet arra, hogy a hat párt közös listát állított a választáson egy pártokon kívüli egyesület, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökének, Márki-Zay Péternek a részvételével, aki a hatpárti összefogás listavezetője és miniszterelnök-jelöltje volt. Az ÁSZ-jelentés szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányköltései a közös kampányhoz nyújtott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak minősülnek, amelyet az ellenőrzött szervezetek a kampányelszámolásaikban nem vettek figyelembe, ezáltal nem biztosították a közös kampány költéseinek teljes átláthatóságát. „A közös kampány során az ellenőrzött szervezetek jogi személytől, a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól tiltott támogatásban, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesültek, amelynek összege elérte a 261 millió forintot” – olvasható a jelentésben. Ez az összeg egyébként már decemberben nyilvánosságra került, miután az Állami Számvevőszék kiküldte az ellenzéki pártoknak az előzetes jelentését.

Bírság vagy bíróság

A konkrét büntetésen túl ugyanakkor a legfontosabb eleme a mai bejelentésnek valószínűleg épp az, amivel kapcsolatban egyelőre nem szabott ki büntetést az ÁSZ. Ugyanis

a számvevőszék által vizsgált 261,26 millió forint csupán a töredéke annak az 1,412 milliárd forintnak, amelyet jelenleg a NAV vizsgál.

Az utóbbi összeg pedig – magyarázta Windisch – akár teljes egészében ÁSZ-vizsgálat alá kerülhet a jövőben attól függően, hogy az adóhatóság milyen döntést hoz róla. Ha ugyanis a NAV szerint ezzel a közel másfél milliárdos tétellel kapcsolatban nem merül fel például sikkasztás vagy más bűncselekmény gyanúja, akkor az ÁSZ ezt az összeget is átfésüli, és akár ezzel kapcsolatban is kiszabhat büntetést – elméletileg akár ennek az összegnek a kétszereséig, azaz

2,8 milliárd forintig is.

„Most a NAV-nál pattog a labda” – mondta Windisch. Hozzátette: kifejezetten kétséges, hogy egyes gazdasági események úgy történtek, ahogy az az MMM elszámolásában áll, kérdés, hogy az egyes tételeknél szereplő összegeket a kampányra fordították vagy esetleg másra. Windisch többször is felhozta, hogyha az 1,4 milliárdnyi résszel kapcsolatban a NAV összességében azt állapítja meg, hogy adóhatósági szempontból „rendben van”, azaz nem merül fel bűncselekmény gyanúja, az annyiból rossz hír a pártoknak, hogy akkor viszont a tiltott kampányfinanszírozás miatti büntetés jöhet.

Ha NAV azt állapítja meg, hogy minden rendben van, akkor az azt jelenti, hogy adóhatósági szempontból van rendben, azaz a teljesítésigazolások, számlák helyesen tartalmazzák azokat az adatokat, amelyeket tartalmaznak. Ha ez így van, akkor az mind tiltott kampánytámogatásnak minősül.

„Furcsálljuk, hogyan lehet ugyanarra a szolgáltatásra szerződni magyar szolgáltatókkal, buszos cégekkel, (…) majd egy osztrák céget is megbízni ugyanerre a tevékenységre. Nem életszerű ez. (…) Ami nálunk van dokumentum, abból megállapíthattuk volna a teljes összegre a tiltott kampányfinanszírozást, de itt azért vannak kétségeim. (…) Lehet, hogy ez valami sokkal izgalmasabb sztori annál, amit mi elsőre gondoltunk” – idézi Windischt a lap, aki ezután csak a feltételezés szintjén beszélt arról az ÁSZ-elnök, hogy az Amerikából érkezett pénznek csupán egy része mehetett a kampányra, a nagyobbik része azonban elfolyhatott, eltűnhetett valahova. „Ezt nem tudjuk, ezt a NAV-vizsgálatnak kell kiderítenie.”

Az ÁSZ-elnök leszögezte:

ha kiderül, hogy a pénzből tényleg például buszt béreltek, az tiltott kampányfinanszírozás, ha viszont az derül ki, hogy az elszámolt pénzből nem történt buszkölcsönzés, az már büntetőjogi eset.

(Kiemelt képünk: Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás eredményváróján - Fotó - Karancsi Rudolf / 168.hu)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.