Titkosszoglálati jelentés: Bajnaiék befolyásolták az ellenzéki előválasztást

Egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozását vizsgálja. Bajnai Gordon mellett előkerült Karácsony Gergely 99 Mozgalma, és jó pár kormánykritikus civil szervezetet is belekevertek az ügybe.

2023. június 26., 16:16

Szerző:

Rogán minisztériuma mindezt a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogás amerikai kampánytámogatásairól szóló titkosszolgálati beszámolókra alapozva olvasta ki – írja a Telex.

Szerdán, zárt ülésen számolt be a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Információs Központ az eddig feltárt adatokról és összefüggésekről. A titkosszolgálat 52 oldalas jelentését 2052-ig titkosították, de Kocsis Máté kezdeményezte a dokumentum feloldását. A Fidesz frakcióvezetője szerint ugyanis „hazánk belügyeibe való durva beavatkozásról van szó, amiről a magyar állampolgároknak joguk van tudni, és amely nem ismétlődhet meg újra”.

A kormánypárt a 2024-es választásokra készülve igyekszik az ellenzék kampánytevékenységéből negatív stratégiát kreálni, ennek egyik állomása a titkosszolgálati jelentés kormánypárti olvasata.

A jelentés ezzel összhangban megállapítja, Bajnai Gordonhoz köthető személyek és cégek már 2014 óta „befolyásolni kívántak a magyar választásokat,” 2022-ben pedig a magyar szakszolgálatok szerint a háttérben az egyértelműen az amerikai kormány befolyása alatt álló Action for Democracy szervezet bújik meg mint fő illetékes.

Márki-Zay Péter szerint viszont ők mindenben jogszerűen jártak el, mert nem az őt támogató pártok, hanem a civil szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kapta a pénzt, amit állítása szerint a külföldön élő magyarok körében gyűjtött össze az Action for Democracy (AFD). A szervezet vezetője Korányi Dávid, aki decemberig Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója, korábban pedig Bajnai Gordon miniszterelnöki tanácsadója volt.

Az AFD támogatásának nagy részét – 1,84 milliárd forintot – Márki-Zay Péter civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapta, és 1,08 milliárd jutott az Oraculum 2020 Kft.-nek. A cég tulajdonosa Páva Zoltán, aki Páva Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő fia. A dokumentum szerint azonban az amerikai támogatások „végső kezdeményezettje, illetve magyarországi elosztóközpontjai” a DatAdat cégcsoport és a fentebb említett Oraculum 2000 Kft. voltak.

Márki-Zay minderről úgy nyilatkozott a közelmúltban, saját pártrendezvényeikre nem költöttek ebből az összegből. Kiemelte, hogy itt ráadásul nem közpénzről van szó, ellentétben a kormánypárt kampánytevékenységével.

A Telex közlése szerint a titkosszolgálat úgy véli, hogy a Datadat „manipulálta” az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választás eredményét. Ez utóbbi tulajdonosi körében található Ficsor Ádám, a Bajnai-kormány titokminisztere; Dessewfy Tibor, Bajnai és Gyurcsány Ferenc korábbi tanácsadója; Molnár István ügyvéd, Páva Zoltán üzlettársa; valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Szigetvári Viktor, a már nem létező Együtt párt volt alapítója is.

Az ügyben a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett a NAV is vizsgálatot indított költségvetési csalás gyanújával. Az Állami Számvevőszék a  nyilvánosságra került adatokra alapozva több mint 3 milliárd forintos büntetést szabna ki a hat ellenzéki pártra tiltott pártfinanszírozás miatt – ha ennek gyanúja bizonyítást nyer.

(Kiemelt kép: Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a tanács elnöke az Együtt-PM országos politikai tanácsának ülésén a fővárosi Corner Rendezvényközpontban 2014. október 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)