Jelentés: az amerikai Demokrata Párt áll az ellenzéket támogató alapítvány mögött

Nyilvánosságra hozták azt a jelentést, ami az ellenzéki szervezeteket a 2022-es kampányban 3 milliárd forinttal támogató Action for Democracy alapítvány hátteréről készítettek a Nemzeti Információs Központ (NIK) munkatársai. A jelentésből sok minden nem derült ki, az azonban igen, hogy az alapítvány New York államban kapott adományokat.

2023. január 25., 11:57

Szerző:

A korábban ismertté váltnál nagyobb, négymilliárd forintot meghaladó összeget utalt Magyarországra az Action for Democracy (AD) - áll abban a Nemzeti Információs Központ (NIK) által készített tájékoztató jelentésben amelyet az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján publikáltak szerda reggel.

A NIK értékelése szerint a külföldi politikai szervezet által Magyarországra utalt támogatás a választások befolyásolását szolgálta. „Ez egyértelműen Magyarország szuverenitásának megsértését jelenti” – olvasható az átiratban.

A Kovács Zoltán András dandártábornok, NIK-főigazgató által január 24-i dátummal küldött átirat alapján az amerikai szervezet által nyújtott támogatás végösszege 3 174 076 395 forint, ami mintegy 160 millióval több a korábbi tájékoztatásban szereplő adatnál; az összeget a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak, az Edemokrácia Műhely Egyesületnek, valamint öt gazdasági társaságnak utalták át.

Az utalások 34 százalékát, csaknem 1,1 milliárd forintnyit az Ez a lényeg portált működtető Oraculum 2020 Kft. kapta. Ugyanakkor „a cég egy másik, az AD-val azonos célokkal működő svájci alapítványtól további mintegy 900 millió forintot kapott”.

Egy korábbi, január 20-i jelentésből az is kiderült, a NIK közadatigényléssel fordult New York állam szervei felé, hogy megtudhassa, kapott-e az Egyesült Államokban állami forrásokat az Action for Democracy. A szervezet 2022. március 9-i keltezésű, New York állam-beli, nyilvános regisztrációs lapját is közlik a jelentésben, amelyben arra a kötelező kérdésre, hogy „Nyújtott be, vagy tervez benyújtani a szervezet összesen 25,000 USD-t meghaladó támogatási kérelmet New York államban lakcímmel rendelkező személy, alapítvány, vállalat vagy állami szervezet felé, vagy részesült ilyen
támogatásban?”, a szervezetet bejegyzők igennel válaszoltak.

A dokumentumokat a magyarországi választáson kormányváltásra mozgósító Magyar Tavasz mozgalom egyik elnökségi tagja, Chris Maroshegyi írta alá.

Sőt, a tájékoztató az AD-vel együttműködő ügyvédi irodák és szervezetek hálójának bemutatása után arra a következtetésre jutott, hogy „a szervezet mögött az amerikai Demokrata Párthoz közvetlenül is kapcsolódó személyek állnak.” A tájékoztató ilyen politikust nem nevez meg, megjegyzi azonban, hogy a szervezet bejegyzésénél közreműködő Copilevitz, Lam & Raney ügyvédi iroda, vagy például a szerződésesen nekik digitális szolgáltatásokat nyújtó Higher Ground Labs is az amerikai kormánypártnak korábban dolgozó szakemberek cégei.

Az Action for Democracy korábban, egy novemberi jelentés nyilvánosságra hozatala után, a 444.hu-nak eljuttatott közleményben reagált a jelentésekben megfogalmazott vádakra. Itt azt írták: „az adóforintok elherdálása után a Nemzeti Információs Központ ugyanazt állítja, amit az Action for Democracy: minden támogatásunk teljesen jogszerűen történt.” Hozzátették: „Rendkívül aggasztónak tartjuk, hogy a kormány a teljes államapparátust bevetette az Action for Democracy, az MMM és a Datadat elleni lejárató kampányban, és nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, a rendőrséget és az adóhivatalt. Ezzel akarják megfélemlíteni a magyar civileket a magyar államhatárokon belül és kívül”.

(Kiemelt kép: Az ellenzéki összefogás eredményvárója a Városligeti Műjégpályán - Fotó - Karancsi Rudolf / 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.