Nem tud profitálni az ellenzék a Fidesz szavazók lemorzsolódásából

Az IDEA Intézet legfrissebb kutatása szerint egyelőre elérhette a mélypontját a Fidesz támogatottságának csökkenése, ám az ellenzék nem tudja érdemben növelni a szavazótáborát. 

2023. január 24., 11:10

Szerző:

A kutatás szerint a Fidesz támogatottsága egyelőre elérhette a mélypontját, 2022. október óta 30–31 százalék körül mozog a teljes népességben – derül ki az IDEA Intézet legfrissebb kutatásából. Mint írják: az ellenzéki oldal nem tud profitálni a Fidesz 2022. őszi támogatottság-vesztéséből.

A domináns pártra 2023 elején is a teljes, választókorú népesség 31 százaléka szavazna, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért adatokkal. Hasonló tendenciák láthatók a biztos szavazó pártot választók vonatkozásában is: a legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 1 százalékpontos elmozdulás regisztrálható, így a Fidesz támogatottsága 48 százalékon áll, vagyis elhanyagolható korrekció történt az egy hónappal korábbi, hibahatárt közelítő 5 százalékpontos csökkenés után.

2023 januárjában az ismeretlen preferenciájúak, tehát a preferenciájukban bizonytalanok, a válaszukat megtagadók és a passzív állampolgárok aránya két százalékponttal növekedett (34 százalék), így azok a polgárok teszik ki a legnagyobb választói rétegeket, akiknek nem ismerjük a pártpreferenciáját.

Az ellenzéki oldalon, decemberhez képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12 százalék), mögötte a Mi Hazánk áll 6 százalékos támogatottsággal (-1 százalék). A Jobbik támogatottsága szintén csökkent 1 százalékpontot, így 2023 januárjában, ahogy korábban az őszi időszakában, 2 százalékon áll. A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, az MSZP, a Mi Hazánk támogatottsága ennyivel csökkent, a DK (20 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (5 százalék) pedig ennyivel emelkedett.

Összességében, ahogy ezt korábban az IDEA Intézet jelezte, a Fidesz támogatottsága annyira stabil és a domináns párt társadalmi beágyazottsága annyira széles, hogy a peremszavazók őszi lecsatlakozását követően, nagy választói mozgásokra csak óriási politikai hiba, vagy katasztrofális gazdasági helyzet esetén lehet számítani. Az ellenzéki oldal ugyanis nem tudott profitálni a Fidesz 2022. őszi támogatottság-vesztéséből, így a peremszavazók ismeretlen preferenciájúak közé távozása politikai értelemben nem volt kedvezőtlen a Fidesz számára.

A reprezentatív felmérést 2022. december 31. és 2023. január 11. végezte az IDEA Intézet.

(Kiemelt kép: résztvevők a Békemeneten. Budapest 2022. március 15. - Fotó - Palágyi Barbara / 168.hu)

Tegnap 18:39

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.