Idea Intézet: csökkent a Fidesz népszerűsége

Az Idea Intézet friss, októberi mérése szerint a nehéz idők és a válság miatt tovább folytatódik a Fidesz népszerűségének csökkenése.

2022. október 21., 13:18

Szerző:

Az Idea Intézet utolsó, szeptember elején történt méréshez képest Fidesz a teljes népesség vonatkozásában újabb két százalékponttal csökkent. Ez azt jelenti, hogy a 2022. áprilisi választási eredményhez képest összesen 6 százalékponttal (a választókorú népesség 36 százalékáról 30 százalékra) csökkent a halmozódó válságjelenségek hatására – foglalja össze a Telex.

A Demokratikus Koalíció ezzel szemben a teljes népességben a választások előtti támogatottsági szintre erősödött, a biztos szavazó pártot választók körében a párt támogatottsága 20 százalékra emelkedett. 

A Fidesz utoljára 2021 márciusában rendelkezett a most is megállapított 30 százalékos támogatottsággal, de a két időpont között van egy fontos különbség: '21-ben egyszeri mérési eredmény alapján stagnálást, míg '22 októberében egy csökkenő tendenciát állapított meg az Idea Intézet.

2022 júliusa óta ez az egymást követő negyedik olyan mérés, amikor a Fidesz teljes népességre számított választottsága lassú de folyamatos csökkenést mutat. 

 Ezzel párhuzamosan jelentősen növekszik viszont azoknak az aránya, akik nem tudják, melyik pártra szavazzanak, titkolják a preferenciájukat, vagy passzívoknak tekinthetőek: májusban ez a réteg még 23 százalékon állt, októberben már 37 százalékra növekedett, ez a legmagasabb érték az Idea Intézet 2019 január óta tartó vizsgálatsorozatában. 

„A Fidesz lassú erodálódását ellensúlyozhatja azonban, hogy a biztos szavazó pártot választók körében megállt a csökkenése. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kormánypárt törzsszavazói minden válságjelenség ellenére is inkább kitartanak áprilisi döntésük mellett” – írja a Telex. 

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Lufira nyomott Fidesz-logó Orbán Viktor beszéde alatt a SYMA csarnokban 2010. április 8-án. Fotó: Pörneczi Bálint / AFP)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.