Publicus: nagyot zuhant a Fidesz népszerűsége

A Publicus felmérése szerint a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében tizenkét százalékpontot csökkenve, 24 százalék.

2022. július 27., 19:15

Szerző:

Publicus Intézet a Népszava megbízásából július 20-22. között 1004 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

Míg a Fidesz zuhant a támogatottság, addig az ellenzéki pártok támogatottsága nem változott a múlt hónaphoz képest. Viszont a bizonytalanok aránya 

14 százalékot növekedett.

Ezzel az arányuk elérte 46 százalékot. Egy áprilisi ellenzéki összefogásra a megkérdezettek 23 százaléka szavazna, ha most lenne választás. A kutyapárt és a Mi Hazánk 3-3 százalékot, egyéb pártok csupán 1 százalékot kapnának.

A Publicus külön-külön is mérte az ellenzéki pártokat. A legjobban a Demokratikus Koalíció szerepelt, de ehhez elég volt a biztosan szavazó pártválasztók körben elért 10 százalék (az összes megkérdezett körében a párt 7 százalékot produkált, a biztos szavazóknál 8 százalékot). A DK-t néhány százalékkal lemaradva követi a Momentum, amely csak kevéssel előzi meg az MSZP-t és a Jobbikot.

(Fotó: Pörneczi Bálint / AFP)

 

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.