IDEA: Az ellenzéki szavazók inkább a pártokra bíznák a polgármester-jelöltek kiválasztását

Az IDEA Intézet felmérése szerint az ellenzéki szavazók csaknem fele szerint a pártoknak és civil szervezeteknek kell megegyezniük a polgármester-jelöltekről.

2023. január 19., 11:57

Szerző:

Az IDEA Intézet 2022. novemberi és decemberi reprezentatív közvélemény-kutatásaiban kifejezetten az ellenzéki polgármester-jelöltekre koncentrálva járt annak utána, hogy az ellenzéki szavazók a 2024-es önkormányzati választásra készülve mennyire szorgalmazzák az előválasztások tartását.

Felmérésük eredménye szerint a korábbi hatpárti összefogás szavazóinak, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt híveinek relatív többsége úgy véli, hogy

a polgármester-jelöltek esetében nincs szükség előválasztásra.

A válaszadók 48 százaléka szerint a pártoknak és a civil szervezeteknek kell megállapodniuk a jelöltekről. 37 százalék szerint viszont egy előválasztás keretében kell dönteni a jelöltekről. A válaszadók 15 százaléka pedig nem tudott vagy nem kívánt válaszolni.

 

„Összefoglalóan tehát az mondható, hogy jelenleg érdemben magasabb a közös ellenzéki polgármester-jelöltek tárgyalás útján történő kiválasztásának támogatottsága az ellenzéki szavazók körében, és viszonylag széles az előválasztás eredményességében bízók tábora is” – írta az IDEA.

(Kiemelt kép: Előválasztási szavazópont a Széll Kálmán téren, Budapesten, 2021. szeptember 18-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)

 

Tegnap 18:39

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.