ÁSZ jelentés: 860 millió ment sms-ekre az ellenzéki kasszából

A Magyar Nemzet birtokába került az Állami Számvevőszék részjelentése, amely a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldi forrásból történő finanszírozására több mint száz példát tartalmaz a 2022-es választást megelőző kampányból. 

2023. június 23., 16:54

Szerző:

A lap információi szerint az ÁSZ részjelentése megállapította, hogy a hatpárti ellenzék „a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.”

A jelentés alapján 860 millióba kerültek az sms-kampányok, az automatizált telefonhívások, hirdetésék és adatbázisok építése, kezelése. Emellett 324 millió választási gyűlésekre, kampányrendezvényekre. A hatalom a népé című kampánydalvideóklipjéhez a statiszták szervezése, illetve a dal „színpadi megszólaltatása” 853 440 forintba került.

További 365 millió forint plakátokra, szóróanyagokra és egyéb eszközökre, illetve 133 millió forint egyéb kiadványokra ment el, amelyeket külföldi forrásokból finanszíroztak – írja a Magyar Nemzet.

Az ÁSZ szerint nagyjából 1,7 milliárd forintnyi külföldi pénzösszeg jutott el az ellenzékhez az MMM-en keresztül. A 24.hu korábbi értesülései alapján a kampányban feltűnt külföldi finanszírozás miatt az Állami Számvevőszék több mint hárommilliárdos büntetést tervez kiszabni az ellenzéknek a 2024-es kampányidőszak előtt, amely a törvények szerint a korábban kapott összeg duplája lesz.

(Kiemeltk képünkön: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)