A Kétfarkú Kutyapárt szerint az ÁSZ megállapítása már önmagában hülyén hangzik

Vitatja az Állami Számvevőszék keddi vizsgálatának eredményét a Kétfarkú Kutyapárt. Az ÁSZ közleményében azt írta, hogy hogy súlyos gazdálkodási, szabályozási, támogatások nyújtásával és adományok elfogadásával összefüggő szabálytalanságokat talált a Kétfarkú Kutyapárt és pártalapítványának 2020-as és 2021-es éveinek ellenőrzése során.

2023. április 26., 13:01

Szerző:

A Kétfarkú erre azt válaszolta, hogy ez valójában azt jelenti, hogy 2020-ban 6, 2021-ben pedig 2 esetben találtak papír alapú számla nélküli kifizetést – idézi a pártot a Hang. A párt hozzátette, hogy különösen ügyelnek a pénzügyeik átláthatóságára, melyek dokumentációját átláthatóan és közérthetően nyilvánosságra hozzák. Kiemelték, hogy ezzel a választóiknak és nem az ÁSZ-nek akarnak megfelelni, de szerintük a Számvevőszék ezt az ellenőrzés során nem veszi számításba.

„A tiltott pártfinanszírozást pedig az ÁSZ szerint a Kétfarkú Kutya Párt pártalapítványa valósította meg, a Savköpő Menyét Alapítvány.

A Kétfarkú Kutya Párt pártalapítványának alapítója meglepő módon a Kétfarkú Kutya Párt, amelyet az ÁSZ-jelentés szerint a Kétfarkú Kutya Párt pártalapítványa tiltottan finanszírozott. Ez már önmagában is hülyén hangzik, ám az állam által a politikai szervezetekre erőltetett, pártra és pártalapítványra bontott, mesterkélt támogatási rendszer maga a probléma”

 – részletezte közleményében az MKKP. 

Tisztességesnek lenni bonyolult

Hozzátették: „Az 1% fölötti eredményt elért pártok esetében a pártalapítványba érkezik a pénz (az állami támogatás) 2/3-a. Ezzel a törvény semmi mást nem ér el, mint hogy minden párt elkezd mutyis szociként gondolkozni, hogy na, akkor milyen párttevékenységeket szervezzen ki „okosba” a pártalapítványba. A szürkezónában otthonosan mozgó politikai erők ezeket simán lepapírozzák, sőt, mivel például az sincs meghatározva, hogy a teljesen megfoghatatlan „tanácsadásra” mekkora részét költhetik a kapott összegnek, a pénzmosás melegágyaként használják az alapítványokat. Aki viszont tisztességesen akarja csinálni, annak szarrá van bonyolítva az élete.”

A vitatott esetek

A konkrét eseteik pedig a következők voltak, mindkettőnél vitatják a tiltott pártfinanszírozást. Azt írták, hogy irodájukat a Savköpő Menyét Alapítvány bérelte, és nem adta tovább „albérletbe” a Kutyapártnak. A használat arányában ez 2020. évben 1 073 101 Ft, 2021. évben 618 490 Ft „támogatást” jelent. A tábor helyszíneit, amelyet közösen tartottak, a Savköpő Menyét Alapítvány bérelte, ugyanakkor a tábor szervezéséért a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szedte a bevételt adminisztrációs okokból. Ez 2020. évben 617 550 Ft, a 2021. évben 3 304 283 Ft-ot jelentett.

Közleményüket azzal zárták, hogy bár a megállapítást és a kiszabott 5,6 millió forintos bírságot vitatják, „rendbe teszik, amit szükséges”, ugyanakkor ha rajtuk múlna, a pártfinanszírozási rendszert sem hagynák érintetlenük.

(Kiemelt képünk: A Magyar Kétfarkú Kutyapárt logója. Forrás: MKKP Facebook)