Hárman használták fel szabálytalanul a tavalyi választásokra kapott állami kampánypénzt: mindhárman Fideszesek

Szabálytalanságokat tárt fel a 2022-es parlamenti választás három Fideszes képviselőjénél az Állami Számvevőszék vizsgálata, mely során a választás egyéni képviselőjelöltjeinek állami kampánytámogatásának felhasználását tárta fel. Az érintett összeg dupláját fizettették vissza a szabályszegőkkel

2023. március 30., 17:15

Szerző:

A választások során a pártok és a jelöltek kampányához az állam bőkezűen támogat az adófizetők pénzéből: például minden egyéni választókerületi jelült csaknem 1,2 millió forintot kap arra, hogy önmagát népszerűsítse – írja a HVG. Ez pontosan 1,1829 kincstári kártyát jelent, amiről készpénzt nem vehetnek fel. Ezt a pénzt bizonyos esetekben utóbb vissza kell fizetni az államnak – például akkor, ha a jelölt szabálytalanul használta fel a pénzt.

Mivel az állami támogatást csak egy páran vették igénybe azok közül, akik bejutottak a parlamentbe, az ÁSZ csak azokat a jelölteket ellenőrizte, akik ténylegesen elköltötték a nekik járó pénzt. Ez összesen 105,5 millió forint jogszerű felhasználásának a vizsgálatát jelentette a benyújtott számlák alapján. Arra jutottak, hogy mindössze három jelöltnél fordult elő szabálytalanság, el is rendelték az összeg kétszeresének visszafizetését, amit meg is tettek. 

A három szabálytalankodó

Az első Dr. Mészáros Lajos, aki 288,9 forintot nem kampányidőszak alatti, hanem korábbi költségekre használt fel, ami tilos. Fejér megye 4-es választókerületében győzött 46,17 százalékkal.

A második Pánczél Károly, aki 100 ezer forintot költött kampányidőszakon kívül - Pest megye 11-es választókerületében 51,81 százalékkal győzött. 

A harmadik pedig Pócs János, aki Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es választókerületében győzött 59,81 százalékkal, ő 252,6 ezer forintot költött úgy, hogy a támogatás felhasználását igazoló számlák, bizonylatok az előírtak ellenére nem az ő nevére szóltak.  

(Kiemelt képünk: Pócs János, a Fidesz képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 10-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.