Bezárnák a vasútvonalat, de nem szóltak a dolgozóknak

Több polgármester is a kormányhoz fordult, hogy maradjon meg a helyi vasútvonal. A bezárásra ítélt tíz szárnyvonal menti települések még reménykednek, hogy meghallgatják a kérésüket.

2023. július 26., 12:18

Szerző:

Miután Balassagyarmat fideszes polgármestere levélben kérte Lázár Jánost, hogy ne szűnjön meg a város melletti vasútvonal, több más városvezető is arra kéri a kormányt, hogy ne zárják be a vasutat.

A Népszava cikkében megszólalt több olyan település képviselője is, melyeknél bezárnák az eddigi vasútvonalat. 

A Nagyatád-Somogyszob vonal kapcsán például volt, aki arról beszélt a lapnak: a helyi vasútállomás dolgozói már megkapták az augusztusi vezénylési tervet, és nekik még nem jelezték, hogy változás jönne elsejétől. Igaz, a teherforgalom megmarad ezen a vonalon, vagyis dolgozókra azért szükség lesz. (Sőt, még az Elvirán is úgy szerepel, hogy vonat fog haladni augusztustól.)

Ormai István, Nagyatád független polgármestere elmondta, hogy levelet írt Nagy Bálint közlekedési államtitkárnak, hogy ne állítsák le a személyforgalmat, vagy ha mégis, akkor a lehető leggyorsabban állítsák vissza.

Ujvári Imre, Tiszafüred fideszes polgármestere is arra kérte a kormányt, hogy visszakozzon. Mint a Népszavának elmondta, a városukba rengeteg kerékpáros turista érkezik, akik a vonatot helyettesítő buszt nem tudnák használni, ezért azt szeretné, hogy legalább késő tavasztól kora őszig járjanak vonatok.

(Kiemelt kép: tiltakozás a vasúti járatritkítás ellen. Forrás: mosz.co.hu)

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.