Varga Mihály elárulta felkérte-e Orbán Viktor az MNB élére

Varga Mihály lehet az MNB éléről távozó Matolcsy György utóda. A pénzügyminiszter elárulta az ATV-nek, hogy kapott-e felkérést Orbán Viktortól.  

2024. február 14., 13:33

Szerző:

Varga Mihály arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök felkérte-e akár informálisan az MNB elnökének, azt mondta az ATV-nek, hogy „mindent a maga idejében”. A pénzügyminiszter válaszából kiderül: „végzi a feladatát, amíg szükség van a munkájára” és amíg Orbán Viktor bizalmát élvezi. 

Varga Mihály lehet az MNB éléről távozó Matolcsy György utódja

Az Index számolt be róla, hogy egy kormánypárti közvélemény-kutatásban nemrég arra is rákérdeztek, mit szólnának az emberek ahhoz, ha Varga Mihály pénzügyminiszter lenne a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke. Az atv.hu kérdéseket tett fel Varga Mihálynak azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor valóban felkérte-e őt a következő MNB-elnöknek. A tárcavezető azt válaszolta: 

„Mindent a maga idejében. Amíg szükség van a munkámra, és bírom a miniszterelnök úr bizalmát, végzem a feladatom, ahogy tettem az elmúlt évtizedben is”.

Amint arról múlt év végén beszámoltunk: felmentették Varga Mihályt a gazdasági kabinet éléről. A pénzügyminiszer helyét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vette át.  A jelenlegi jegybankelnök, Matolcsy György mandátuma 2025 márciusában jár le. Arról, hogy Varga Mihály az egyik lehetséges várományosa a tisztségnek, már tavaly decemberben is lehetett hallani. Nem sokkal később a tárcavezető az Index kérdésére is azt mondta, hogy szerinte korai még erről beszélni. Gulyás Gergely kancelláriaminisztert az ATV-nek korábban azt mondta, hogy „a miniszterelnök tesz javaslatot az új jegybank elnök személyére. Ilyen felkérés még nem történt”. Orbán Viktor miniszterelnök pedig karácsony előtt a Kormányinfóról távozóban egy újságíró kérdésére, hogy mikor jelöl új MNB-elnököt, azt válaszolta, hogy jövő márciusban. 

Nagy Márton gazdaságpolitikai elképzeléseiről és Matolcsy György jegybankelnökkel vívott harcáról, illetve annak a forintárfolyamra gyakorolt hatásáról  itt írtunk. A G7 szerzője szerint a minisztérium és a jegybank közötti harc vesztese lehet a forint, az MNB ugyanis egyelőre – a stabil forintárfolyam érdekében – ellenáll a gazdasági miniszter elképzeléseinek, amely olcsó hitelekkel, alacsony jegybanki alapkamattal pörgetné fel a gazdaságot. 

Orbán Viktor felforgatja a kormányt

Nem csak az új köztársasági elnököt, hanem egy kormányátalakítás fogdatatását is szondázza egy kormányközeli alapítvány közvélemény-kutatása. Hétfő délután egy 4-5 ezer kérdőíves, nagy mintás közvélemény-kutatást kezdtek el lekérdezni országszerte egy kormányközeli alapítvány megbízásából. A nagy mintás közvélemény-kutatásban több közéleti és gazdasági témát is érintenek. A lehetséges köztársasági elnökök megszondázása mellett a kérdezőbiztosok arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek mit szólnának ahhoz, ha Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter lenne a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke. Mindebből arra lehet következtetni, hogy Orbán Viktor jelentős kormányátalakításra készül.

Régóta szó van ugyanis arról, hogy a Pénzügyminisztériumot és a Nemzetgazdasági Minisztériumot összevonnák és egy csúcsminisztériumot hoznának létre. A több ezer fős kérdőíves felmérés eredményei már a jövő hét közepére elkészülnek, így a kormánypártok akár a február 21-i kihelyezett frakcióülésen is több fontos döntést meg tudnak hozni – írja az Index. Többek között körvonalazódni fog, hogy a megkérdezetteknek mi a véleménye a köztársaságielnök-jelöltekről és ki lehet Novák Katalin utódja a Sándor-palotában.

(Kiemelt képünkön: Varga Mihály a Misszióvezetői találkozón a Külgazdasági-, és Külügyminisztériumban, 2022-ben. Forrás: Varga Mihály Facebook oldala.)

A tegnap óta hatályos gyermekvédelmi törvény szerint az a gyermekvédelemben dolgozó szakember, aki nem felel meg a „kifogástalan életvitel”  követelményének, jogviszonyát azonnali hatállyal meg kell szüntetni, és végkielégítésre sem lesz jogosult. Sokan inkább elhagyják a pályát, minthogy alávessék magukat a megalázó vizsgálatnak, mások pedig munkaügyi perre készülnek.