További közpénztízmilliárdokat kap Matolcsy fiának barátja az MNB épületének felújítására

A Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri műemléki épületének felújítása a másfélszeresére drágult. A generálkivitelező Matolcsy Ádám barátja, Somlai Bálint. A munkálatok így már 80 milliárdnál is többe kerülnek.

2023. december 12., 19:55

Szerző:

Hétfőn úgy értesült a 444, hogy a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri műemléki épületének felújítása a másfélszeresére drágult. A munkálatokra eredetileg Matolcsy Ádám barátjának, Somlai Bálintnak a cége (Raw Development) kapott generálkivitelezői megbízást, a 2021-es bejelentés szerint 54 milliárd forintért, a 444-hez eljutott hírek szerint ez az összeg 80 milliárd forint fölé emelkedett. A forrásuk azt mondta, erről múlt héten készült el az akkor még elnöki döntésre váró előterjesztés az MNB-ben.  A 444 értesüléseit az MNB megerősítette.

„Az eredeti szerződés megkötése óta eltelt időszak kihívásai (Covid-válság, az ellátási láncokban kialakult fennakadások, orosz-ukrán konfliktus, nyersanyagpiaci- és inflációs válság) az építőipart és ezáltal valamennyi beruházással foglalkozó vállalkozást rendkívül nehéz helyzet elé állított. Az általánosan magas inflációs környezet, az elérhető munkaerőpiaci kapacitás beszűkülése, valamint a drasztikusan megnövekedett nyersanyagárak miatt ezért valamennyi, hasonló műemlék-jellegű épület felújításánál jelentős, sokszor duplájára emelkedő költségekkel kell most már számolni”

– indokolt az MNB.

Azt egyelőre nem tudni, mikor készül el a beruházás, de a hírek szerint jövőre még nem tér vissza az MNB-stáb a jegybank központi épületébe.

(Fotó: Pesti Hírlap archív)

A tegnap óta hatályos gyermekvédelmi törvény szerint az a gyermekvédelemben dolgozó szakember, aki nem felel meg a „kifogástalan életvitel”  követelményének, jogviszonyát azonnali hatállyal meg kell szüntetni, és végkielégítésre sem lesz jogosult. Sokan inkább elhagyják a pályát, minthogy alávessék magukat a megalázó vizsgálatnak, mások pedig munkaügyi perre készülnek.