Felmentették Varga Mihályt a gazdasági kabinet éléről

A gazdasági kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszer helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni.

2023. december 6., 07:29

Szerző:

Módosult a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet és a kormány ügyrendjéről szóló kormányhatározat a kedd éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján – számol be róla a portfolio.hu cikke alapján a 24.hu.

Öt, kormányon belül működő kabinetből négy marad meg (a kabinetek a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozatali fóruma).

Ezek:

  • a stratégiai kabinet
  • gazdasági kabinet
  • védelmi tanács
  • és a nemzetpolitikai kabinet.


Korábban volt növekedési és versenyképességi kabinet is, de ez megszűnik és beleolvad a gazdasági kabinetbe.

A gazdasági kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszer helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni, Varga Mihály már tagja sem lesz a kabinetnek. Bekerült viszont Orbán Balázs politikai igazgató, Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Csák János kulturális miniszter.

Varga a fegyelmezett költségvetési politikáért fog felelni a költségvetés munkacsoport élén, amelynek tagja lesz Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Orbán Balázs is. Erről a Pénzügyminisztérium adott ki éjfél előtt nem sokkal egy közleményt. A munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme lesz, amelynek keretében vizsgálja a Kabinetek döntéseit és költségvetési vétóval is élhet azokkal szemben.

(Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.