Felmentették Varga Mihályt a gazdasági kabinet éléről

A gazdasági kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszer helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni.

2023. december 6., 07:29

Szerző:

Módosult a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet és a kormány ügyrendjéről szóló kormányhatározat a kedd éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján – számol be róla a portfolio.hu cikke alapján a 24.hu.

Öt, kormányon belül működő kabinetből négy marad meg (a kabinetek a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozatali fóruma).

Ezek:

  • a stratégiai kabinet
  • gazdasági kabinet
  • védelmi tanács
  • és a nemzetpolitikai kabinet.


Korábban volt növekedési és versenyképességi kabinet is, de ez megszűnik és beleolvad a gazdasági kabinetbe.

A gazdasági kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszer helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni, Varga Mihály már tagja sem lesz a kabinetnek. Bekerült viszont Orbán Balázs politikai igazgató, Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Csák János kulturális miniszter.

Varga a fegyelmezett költségvetési politikáért fog felelni a költségvetés munkacsoport élén, amelynek tagja lesz Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Orbán Balázs is. Erről a Pénzügyminisztérium adott ki éjfél előtt nem sokkal egy közleményt. A munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme lesz, amelynek keretében vizsgálja a Kabinetek döntéseit és költségvetési vétóval is élhet azokkal szemben.

(Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)