Ki lesz a köztársasági elnök? Újabb nevet szondáz a Fidesz

Újabb nevet szondáz egy kormányközeli alapítvány közvéleménye-kutatása. Lehet, hogy ő lesz a következő a köztársasági elnök? 

2024. február 14., 10:06

Szerző:

Hétfőn délután egy 4-5 ezer kérdőíves, nagy mintás közvélemény-kutatást kezdtek el lekérdezni országszerte – értesült az Index. A mérés egyik fő célja, hogy szondázza a lakosok véleményét a lehetséges köztársaságielnök-jelöltekről és egyéb közéleti kérdésekről is. A jövő hét közepére már meglesznek az eredmények, így a február 21-i frakcióülésen akár dönthetnek is arról, hogy ki legyen a jelölt köztársasági elnök posztjára.

Maróth Miklós professzort is szondázzák

Novák Katalin szombati lemondása előtt két nappal már egy telefonos közvélemény-kutatást elindítottak, hogy mérjék a potenciális elnökjelöltek ismertségi és népszerűségi indexét. A telefonos lekérdezés során a kérdezőbiztosok arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire elfogadott és kedvelt a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, valamint az egykori uniós biztos, Navracsics Tibor, aki jelenleg a közigazgatási és területfejlesztési tárcáért felel. A két politikus mellett szondázzák a Semmelweis Egyetem rektorának, Merkely Bélának az ismertségét és népszerűségét is.

A legújabb közvéleménykutatás már Maróth Miklós nevével is számol.

A 81 éves, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas orientalista nagy hatással volt Orbán Viktor keleti nyitás politikájára. A Magyar Kutatási Hálózat elnöke feddhetetlen, ideális jelöltje lenne a Fidesz- és a KDNP-frakcióknak. A professzornak egyetlen gyenge pontja van: a fia. Maróth Gáspár – aki a kormányfő tanácsadója volt sokáig – 2015-ben egy gyanús beszerzési ügybe keveredett, amelyben uniós pénzekből vásárolt kórházi eszközöket jelentősen túlárazva adhattak tovább egészségügyi intézményeknek.

Trócsányi László és Freund Tamás is felmerült, mint lehetséges köztársasági elnök

Az említett személyek mellett több potenciális államfőjelölt neve is kering a sajtóban. Stumpf István korábbi alkotmánybíró, az első Orbán-kabinet minisztere és Trócsányi László, a harmadik Orbán-kormány igazságügyi minisztere mellett – kormányzati körökben – egyre többen szeretnék az aspiránsok között látni Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét is.

Az ellenzék szava

Mint arról korábban beszámoltunk: a Mi Hazánk már bejelentette, hogy Csath Magdolnát jelöli államfőnek. A 80 éves közgazdász, egyetemi tanár tavaly kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztjét. „Személyével egy pártok felett álló, életpályájával már bizonyított köztársasági elnöke lenne Magyarországnak, ezért bízunk abban, hogy professzorasszony jelölését más pártok is támogatni fogják” – írták közleményükben.

Momentum és annak frakciója viszont azt jelentette be, hogy nem vesz részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában. „Az állampártnak háromból kettő köztársasági elnöke megbukott, mi pedig nem fogunk asszisztálni ahhoz, hogy újabb aláírógépet ültessenek a Sándor-palotába” – indokolták a döntést.

(Kiemelt képünk: Maróth Miklós egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Václav Klaus, a Cseh Köztársaság második elnöke a Századvég Alapítvány rendezésében a Magyar Tudományos Akadémián ismertette Népvándorlás című könyvét. Fotó: Wikimedia Commons/Elekes Andor)

 

Megrenghet a kormány hatalma, leválthatják a magyarok Orbán Viktort? Egyelőre biztosan nem, hiszen a vármegyei közgyűléseknek nincs komoly hatása a magyar politikai élet alakulására, ugyanakkor fontos fokmérője a pártok vidéki támogatottságának. A közgyűlésbe való bejutáshoz szükséges listaállítás ugyanis megmutatja, hogy egy párt mekkora szavazóbázissal bír a legkisebb vármegye legapróbb településein. Ráadásul a mostani eredmények elég beszédesek.

Meglepetésre egy hónap alatt 2,5 százalékkal, 701 forinttal lett olcsóbb a nyugdíjasok által legjellemzőbben vásárolt élelmiszerek alkotta árkosár, melyet a három nagy hazai hipermarketlánc, az Auchan, a Tesco és az Interspar által kínált termékek átlagárából számított ki a Mfor.

Noha a fővárosi Cseppkő Gyermekotthon pedofil nevelője két kislányt rendszeresen haza vitt, az ölébe ültette és szájon csókolta őket, együtt fürdött velük, bűncselekmény hiányában mégsem indult rendőrségi nyomozás ellene. Persze az intézményből a dolgozónak közös megegyezéssel távoznia kellett, de nincs priusza, jelenleg is bármilyen hasonló intézményben vállalhat munkát. S ha ez nem lenne elég, az állam az intézmény igazgatóját még ki is tüntette.