Völner és Schadl nem féltek összegeket és neveket mondani a telefonba

Nem tartottak a lebukástól. 

2022. január 19., 10:44

Szerző:

A 444.hu szerkesztőségének birtokába jutott a „Schadl-Völner ügy” 1734 oldalas nyomozati irata, amelyből kiderült, hogy a végrehajtói kar elnöke és Völner Pál többször is telefonon beszélték meg találkozóikat.

Völner Pál és Schadl György szinte teljes nyíltsággal telefonáltak bizniszeikről, mintha egyáltalán nem féltek volna a lebukástól – derül ki a 444 hétfőn elindított cikksorozatának második részéből. 

A nyomozati iratrészlet alapján 2021. július 13-án Schadl György egy rövid telefonos egyeztetés után, Völner Pál „névnapjára” hivatkozva - természetesen nem ekkor volt Völner névnapja - egy ajándéktasakot nyújtott át, amelyben három millió forint volt. 

Összesen 24 ilyen „álnévnapi” ajándékcsomag átadásról szerzett tudomást a 444.

Ezután egy étterembe mentek, amelynek a közelében rejtőztek a Nemzeti Védelmi Szolgálat őket megfigyelő munkatársai, akik hónapok óta hallgatták azt is, mit beszélnek egymással telefonon.

A kenőpénzért cserébe Varga Judit helyettese bizonyos ügyekben Schadlnek kedvezően döntött, első sorban végrehajtói kinevezések terén. 

A nyomozati iratokban számos végrehajtó szerepel, akiknek Schadl „intézte el” a kinevezést, cserébe pedig esetenként több tíz vagy több százmillió forintot tett zsebre a végrehajtói kar elnöke. Az irat szerint Schadl egyik munkatársa is tudott a „bizniszről”, akire bizalmasként tekintett, és többször is hívta őt azzal a kérelemmel, hogy „egy hármast hozhatnál”, mielőtt közös barátjukhoz – Völnerhez – indulnának.

Nemcsak a kinevezésekben volt segítőkész Schadl, befolyásos politikai szereplők rokonait, és közeli hozzátartozóinak, azt is elintézte, hogy könnyebben menjenek át jogi diplomájuk megszerzéséhez szükséges vizsgákon. Ennek gyanúja miatt a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem is vizsgálatot indított.

Schadl és Völner között nem igazán oszlott el arányosan a pénz, hiszen a dokumentumok szerint az évek során Schadl 884 millió forinttal gazdagabb, míg ebből Völnerhez csupán 83 millió forint jutott el.

A nyomozati iratokból az is kiderül, hogy nemcsak Völnerrel volt kapcsolatban Schadl, hanem Varga Judittal is, azonban Varga és végrehajtó közötti viszony nem volt felhőtlen, egy lehallgatott beszélgetés szerint „nem nagy a szerelem Schadl és a néni között”

Varga Judit és a kormánymédia egyaránt keveset foglalkozik az üggyel. Kedden a 444-nek sikerült szóra bírnia Vargát, aki csak annyit mondott, hogy december hetedikén már kiadtak egy közleményt Völnerrel kapcsolatban. A közleményben annyi szerepelt, hogy támogatják Völner Pál lemondását, hisz az eljárás alatt nem tudja ellátni feladatait, valamint remélik, hogy tisztázza magát.

 

(Kiemelt képünk: Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Hivatalos Facebook-oldala)

 

 

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.