Varga Judit: Minden komoly országnak kell, hogy legyen nemzetbiztonsági védelme

Szerinte a politika és a titkosszolgálati tevékenység el van választva egymástól.

2021. július 19., 20:10

Szerző:

Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától. A titkos információgyűjtés célja, hogy védjék az alkotmányos rendet és kiszűrjék a külföldi hírszerzési tevékenységeket a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban – így reagált az izraeli kémszoftverrel kapcsolatos ügyre Varga Judit igazságügyi miniszter, írja az MTI.

Mint mondta, a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik. Az Igazságügyi Minisztérium munkája ebben a kérdésben a jogszabályoknak való megfelelés biztosítását jelenti, és ezen tevékenységeket a titkosszolgálati fellépések alkotmányos rendje értelmében az Országgyűlés erre kijelölt bizottsága ellenőrzi Magyarországon – tette hozzá.

„Ha körülnézünk, hogy mi történik a világban, például információt gyűjtenek a német kancellárról, egyértelmű, hogy minden komoly országnak kell, hogy nemzetbiztonsági védelme legyen” – fogalmazott.

A kormány egyre több tagja reagált már arra a hírre, hogy kémprogrammal figyeltethették meg  a magyar újságírókat és üzletembereket. Köztük Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Halász Jánoshoz, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A családokért felelős miniszter szerint csak sajtóhíresztelésről van szó, Halász János azt írta egy közleményében, hogy a sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják. Szijjártó Péter pedig azt hangsúlyozta, hogy a kormánynak nincs tudomása az adatgyűjtésről. Emellett azt mondta, megkérdezte az egyetlen általa felügyelt szolgálatot, az Információs Hivatalt (IH), amelynek a vezetője arról tájékoztatta, hogy az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert pedig nem használják.

(Kiemelt kép: Budapest, 2020. november 18. Varga Judit igazságügyi miniszter megnyitó expozét tart az alaptörvény kilencedik módosítását tartalmazó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd)