Szijjártó Péter: A kémelhárítás nem használta a Pegasust, a kormány pedig nem tud az ügyről semmit

A külügyminiszter megbízta az Információs Hivatalt, hogy derítse ki, milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak a Pegasus-botrány mögött.

2021. július 19., 16:26

Szerző:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek egy V4-es találkozón vett részt hétfőn délelőtt Komáromban, ezután pedig sajtótájékoztatót tartott, ahol a Pegasus-botrány is szóba került. A Telex arról kérdezte a külügyminisztert, hogy a magyar állam, illetve bármelyik állami hatóság vagy szakszolgálat megvásárolta-e az NSO-tól a Pegasus nevű kémszoftvert. „Erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen információval nem rendelkezem” – felelte Szijjártó Péter, majd hozzátette: hétfőn reggel megkérdezte az egyetlen általa felügyelt szolgálatot, az Információs Hivatalt (IH), amelynek a vezetője arról tájékoztatta, hogy ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek.

A Telex azt írja, Szijjártó Péter szerint Magyarországon megvan a módja annak, hogy a titkosszolgálatokat kormányzati és parlamenti eszközökkel ellenőrizzék. Kiemelte, ha a Parlament nemzetbiztonsági bizottság úgy dönt, hogy ebben az ügyben szükséges ülés összehívása, akkor az Információs Hivatal vezetője ott lesz, és elmondja ugyanezt. A miniszter azt is megjegyezte, hogy egyelőre válaszra vár az IH főigazgatójától azokra a kérdésekre, hogy milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak ezen információk mögött, emellett, hogy milyen titkosszolgálati érdekek lehetnek amögött, ha ez valóban megtörtént. Továbbá arra is, kinek az utasítására, kinek az érdekében, és amennyiben ez nem történt meg, akkor milyen titkosszolgálatok koordinációjával jött létre egy ilyen nemzetközi kommunikációs akció.

A miniszter azt is megjegyezte, nem szeretne találgatásokba belemenni, emellett hangsúlyozta, ha azt mondja, hogy nincs tudomása valamiről, akkor kormányzati álláspontot közöl, magyarán a kormánynak nincs tudomása ilyen típusú adatgyűjtésről.

A kormány egyre több tagja reagált már arra a hírre, hogy az Orbán-kormány kémprogrammal figyeltethetett meg magyar újságírókat és üzletembereket. Köztük Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Halász Jánoshoz, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke is. A miniszter szerint csak sajtóhíresztelésről van szó, Halász János pedig azt írta egy közleményében, hogy a sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.