Varga Judit a Pegasus-ügyről: Völner Pál az, aki megadja az engedélyeket

Senki nem tud semmiről, senki nem felel semmiért.

2021. július 21., 18:33

Szerző:

Az, hogy a kormány vett-e a Pegasus nevű kémszoftverből, olyan szakmai kérdés, amire Varga Juditnak igazságügyi miniszterként nincs rálátása – legalábbis ezt nyilatkozta a Telexnek. „Én a jogszabályok betartásáért felelek” – tette hozzá.

A kérdésre, hogy adott-e felhatalmazást arra, hogy a Direkt36 cikkében megjelent személyeket lehallgassák, az igazságügyi miniszter azt felelte, Magyarországon alkotmányvédelem zajlik, ami azt jelenti, hogy alkotmányos rend elleni, illetve mindenféle hírszerzés-gyanús eseteket meg kell vizsgálni. „A szakmai felügyelet ezen tevékenységek vizsgálatáért a belügyminisztériumhoz és a szakszolgálatokhoz tartozik” – mondta Varga Judit, majd megismételte, ő azért felel, hogy a jogszabályi kellékek rendben legyenek, és szakmai döntésben nincs joga felülbírálni senkit.

Korábban egyébként itt írtunk arról, hogy Varga Judit naponta ötször adott engedélyt az év első 3,5 hónapjában nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre a titkosszolgálatoknak. Április közepéig 500 eset volt, miközben tavaly összesen 1285-ről lehet tudni.

„Völner Pál államtitkár úr az, aki az engedélyeket megadja vagy éppen megtagadja” – zárta Varga Judit, majd a belügyminisztérium felé irányította a portált. Pintér Sándor belügyminiszter pedig az országgyűlési bizottsághoz és Stummer Jánoshoz küldte őket. Magyar Levente és Tuzson Bence államtitkárok illetve Kásler Miklós miniszter nem szerettek volna nyilatkozni az ügyben. Mager Andrea miniszter szerint a Gyurcsány-kormány óta nem figyelnek meg senkit Magyarországon, Palkovics László innovációs miniszter pedig azt mondta, a Pegasus nem is egy kémszoftver.

(Kiemelt kép: Varga Judit igazságügyi miniszter megnyitó expozét tart az alaptörvény kilencedik módosítását tartalmazó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 18-án. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)