Választási törvény: pert vesztett a magyar kormány Strasbourgban

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán elbukott a nemzetiségi voksolás módszere.

2023. május 19., 08:06

Szerző:

Épp most esnek neki a választási törvénynek, de muszáj lesz újra átírni, mert pert vesztett a kormány Strasbourgban – írja a hvg.hu

Jogerőssé vált ugyanis az Emberi Jogok Európai Bíróságának a magyar választási rendszer nemzetiségeket érintő szabályait több ponton is elmarasztaló ítélete. A magyar kormány hiába nyújtott be fellebbezést a tavaly őszi ítélet ellen, a strasbourgi székhelyű bíróság elutasította azt.

Az ítélet megállapította, hogy

a nemzetiségi voksolás nem biztosítja kellően „a nép véleményének szabad kifejezését a törvényhozó testület megválasztása során”. A bíróság aggályosnak találta, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról.

Az ítélet szerint sérül a választás titkosságához való jog is a listára szavazás tényének rögzítése és az egyetlen listára szavazás miatt, ráadásul a nemzetiségi lista zárt, így nincs mód a választói akarat valódi kifejezésére. Kimondta a bíróság azt is: alapvető jogkorlátozás, hogy a 13 magyarországi kisebbségből 11-nek a kis létszáma miatt esélye sincs arra, hogy parlamenti képviselőt válasszon – olvasható a 24.hu-n.

Jövő kedden szavaz az Országgyűlés a választási eljárási szabályok megváltoztatásáról, de egyelőre ennek a módosító csomagnak nem része a választási rendszer nemzetiségeket érintő átírása, amire most már jogerős strasbourgi ítélet kötelezi a magyar kormányt. Pedig akár be is építhették volna az előírt változtatásokat az új szabályok közé, mert már április elején kiderült, hogy muszáj lesz lépnie ez ügyben a jogalkotónak – olvasható a a hvg.hu cikkében.

(Fotó: MTI/Varga György)