Megváltoztatná a kormány a választási törvényt az önkormányzati választásokig

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához már benyújtották a törvénymódosító javaslatot.

2023. május 17., 20:14

Szerző:

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott törvénymódosító javaslat szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt. Mindez az önkormányzati választást megelőző egyéves időszakra vonatkozik. A tízezer főnél nagyobb településeken pedig az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak, ha kompenzációs listát akar állítani – írja a Magyar Nemzet.

Az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítaná a részletszabályokat a kormány − derül ki az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott, a Magyar Nemzet birtokába jutott törvénymódosító javaslatból. Az eljárási szabályok eddig az őszi választáshoz képest határozták meg, hogy meddig lehet időközi választást tartani. Ez módosulna, tekintettel arra, hogy korábban arról döntött a parlament: az EP-választással egyidejűleg lesznek az önkormányzati választások 2024-ben.

A törvény kihirdetésétől függően ez azt is jelentheti, hogy nem lesz időközi választás ott, ahol május 27-én indulna a kampányidőszak.

A XII. kerület pont ilyen, ahol a Vágó István (DK) halála miatt megüresedett mandátum betöltéséről szavaznának a hegyvidékiek. Az indítvány szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt. 

A módosítás kiterjed arra is, hogy tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak vagy pártszövetségnek, ha kompenzációs listát akar állítani. Ugyanez a szabály érvényesülne a budapesti kerületekben: 

kompenzációs listája annak a jelölőszervezetnek lehet, amely a kerületek kétharmadában polgármesterjelöltet állított. 

A törvényjavaslat tehát igazodik az országgyűlési választásra érvényes szabályhoz. Ugyancsak szerepel a javaslatban, hogy a fővárosi kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az így megszerezhető mandátumok száma. Ez szintén az országgyűlési választási mintával van összhangban. A törvénymódosításról információnk szerint jövő kedden szavaz majd a parlament, s a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

(Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.