Von der Leyen: Magyarország kormányváltás esetén is kiesik az uniós Pfizer-beszerzésből

Nincs kéz, nincs vakcina.

2021. szeptember 10., 17:30

Szerző:

A magyar kormány májusban jelentette be, hogy – az EU-ban egyedüliként – kiszáll a közös uniós vakcinabeszerzésből a 2021 vége és 2023 közötti időszakban. Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje, az Európai Parlament alelnöke levelet írt Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, amiben arra kérte: tartsanak fenn az uniós beszerzésnél szabad kapacitást, hogy a magyar választások után egy esetleges új kormány visszaléphessen az oltóanyag-beszerzési rendszerbe. Az Európai Bizottság elnöke nemrég válaszolt a megkeresésre – írja a Napi.hu.

Az Európai Bizottság május 20-án írta alá a harmadik szerződést a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal, amely 26 uniós tagállam nevében további 1,8 milliárd adag, koronavírus elleni oltóanyagot köt le a 2021 vége és 2023 közötti időszakra. A szerződésben azt is kikötötték, hogy az ellátás 2022-es kezdetétől garantálni kell a szállítást az unió tagországainak.

A brüsszeli bejelentéssel egy időben derült ki, hogy egyedül a magyar kormány nem rendelt a harmadik szerződés keretében a Pfizer-BioNtech vakcinájából. A tárcavezető elárulta, hogy az Európai Unió beszerzésében 19 millió Pfizer-vakcinát kellett volna megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. Szerinte ebben a „120 milliárdos kalandban” Magyarország nem tud részt venni.

Dobrev Klára nem sokkal ezután az Európai Bizottsághoz fordult azzal a kérdéssel, hogy a választások után egy esetleges új kormánynak lenne-e lehetősége visszalépni az oltóanyag-beszerzési rendszerbe, hogy Magyarország továbbra is megkaphassa a Pfizer-vakcinákat.

A lap a DK sajtóosztályához fordult az ügyben, hogy Ursula von der Leyen mit válaszolt a megkeresésre. A válaszlevélből – amelyet itt tekinthet meg – kiderül, hogy az Európai Bizottság sajnálja, hogy Magyarország úgy döntött, kilép a harmadik uniós oltóanyag-szerződésből. Emiatt azonban nem lesz képes megvásárolni egyetlen adagot sem azokból a vakcinákból, amelyeket a BioNTech-Pfizer az említett szerződés alapján szállít.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azzal indokolta a döntést, hogy Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, amelyekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, és keleti vakcinák is rendelkezésre állnak. Sőt, mire az újraoltás aktuális lesz, a magyar vakcinagyár is üzembe állhat.

(Kiemelt képünk: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. március 17-én. MTI/EPA/AFP/John Thys)