Állítólag a delta-variánst is leverik a nyugati vakcinák

Bízhatunk a Pfizer és az AstraZeneca szupererejében.

2021. július 22., 07:43

Szerző:

Rendkívül hatékony a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinája a koronavírus jóval fertőzőbb, delta-variánsával szemben is. A New England Journal of Medicine brit egészségügyi szaklapban szerdán megjelent tanulmánya arról a kutatómunkáról számol be, amely szerint az említett védőoltások mindkét dózisa szinte ugyanolyan védelmet biztosít a delta mutáció ellen, mint az eddig domináns alfa-variánssal szemben.

A tanulmány arra jutott, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina mindkét adagjának beadása

88 százalékos védettséget ad a tünetekkel járó megbetegedés ellen a delta-, és 93,7 százalékos védettséget az alfa-variáns esetében.

Az AstraZeneca 67 százalékos védelmet nyújt a delta-, és 74,5 százalékos védelmet az alfa-variánssal szemben – közli a jelentős brit tudományos folyóirat.

(Kiemelt kép: Az asszisztens előkészíti a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát Bojti István nyíregyházi háziorvosi rendelőjében, 2021. április 22-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.