Orbánék végleg búcsút inthetnek az EU-s pénzeknek

Több mint egymilliárd eurónyi befagyasztott uniós pénz veszíthet el véglegesen Magyarország számára 2024 végén, az Orbán-kormány ugyanis az előírt 27 feltételből mindössze négyet teljesített.

2024. szeptember 26., 12:45

Szerző:

Több mint egymilliárd eurónyi befagyasztott uniós pénz veszhet oda véglegesen 2024 végén, mivel Brüsszelben úgy értékelik: az Orbán-kabinet nagyobb részben nem hajtotta végre azokat az intézkedéseket, amelyek a források felszabadításához kellenek. A korrupcióellenességre és az átláthatóságra vonatkozó feltételeknél kifejezetten rossz a helyzet – értékelt a 24.hu-nak  Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezetője. 

Oda lehet minden uniós pénz?

A felfüggesztett összeg jelenleg mintegy 6,3 milliárd eurót tesz ki, ami a kohéziós pénzekből finanszírozott három operatív program 55 százaléka. A tanács azért határozott erről, mert az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem hajtotta végre olyan mértékben a megígért jogállamisági reformokat, hogy a korrupció ne jelentsen veszélyt az unió költségvetésére. A 6,3 milliárdon felül további mintegy 14 milliárd eurót fagyasztott be az EU a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközhöz (RRF) kapcsolódó eljárás, illetve a horizontális feljogosító feltételek nem teljesítése miatt – az utóbbihoz kötődnek egyebek közt az úgynevezett gyermekvédelmi törvény rendelkezései, valamint a menedékjog korlátozása. 

A 24.hu cikkében kifejtette: a jelenleg kockán forgó összeg azért viszonylag kevés a Magyarországnak hét év alatt járó, mintegy 30 milliárd euróhoz képest, mert a 2022. évi allokáció felfüggesztése fut ki decemberben – ezeket a forrásokat a kormány többé már nem hívhatja le.

De ha a feltételességi eljárást nem szüntetik meg, akkor a következő év végén további pénzek veszhetnek el. 

Ugyanakkor a kormány által már előfinanszírozott kohéziós pénzek elvileg később lehívhatók lehetnek. Jelen állás szerint a kormányzat a 2021–2027-es időszak fejlesztési forrásaiból a kiírt pályázatokra már kifizetett 1716 milliárd forintot (4,3 milliárd eurót) a hazai büdzsé terhére. 

Magyarország jól teljesít?

A 24.hu uniós fejlesztéspolitikában jártas forrása szerint Magyarország a 27 szupermérföldkőből 23-at még mindig nem teljesített. A négy maradéktalanul teljesített mérföldkő az igazságügyi reformmal valósult meg. 

„A mérföldkövekről azt érdemes tudni, hogy az Európai Bizottság elvárása szerint egy az egyben kell teljesülniük, és a bizottságnál arra számítanak, hogy ez nem történik meg az év végéig. Ez mintegy egymilliárd euró (400 milliárd forint) értékben végleges forrásvesztéshez vezethet”

– magyarázta a lapnak Martin József Péter. A Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója hozzátette, az igazságügyön kívüli mérföldköveknél, illetve a szupermérföldköveknél több esetben vagy nem történt érdemi lépés, vagy a kormány intézkedései csak részlegesek, ellentmondásosak. A korrupcióellenes intézkedések területén, illetve az átláthatóságra vonatkozó teljesítéseknél pedig szerinte kifejezetten rossz a helyzet. 

Martin József Péter szerint az unió által megszabott feltételességi eljárások legfőbb nehézsége az, hogy rendszerszintű problémákat kíván egyedi intézkedésekkel megszüntetni. Magyarországon az állami intézményeket is áthatja a korrupció, amelynek egy központosított, újraelosztó formája alakult ki – ezért a technikai jellegű intézkedések nem mindig elegendők, sőt néha elfedik a tényleges működést. 

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Forrás: Attila KISBENEDEK / AFP)