Ungváry Krisztián táboroztatná, cserkészcsapatával vendégül látná a sajókazai roma gyerekeket

2018. július 12., 14:32

Szerző:

Rendkívül komoly visszhangja volt cikkünknek, amelyben arról számoltunk be, hogy a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) visszautasította, hogy egy borsodi, hátrányos helyzetű cigány fiatalok érettségihez juttatását célul tűző iskola cserkészcsapatot alakíthasson. A cikkben megírtuk, hogy az iskola évekkel korábban elkezdte az együttműködést a cserkészekkel, mert a mozgalomban integratív erőt, más társadalmi státuszú fiatalokkal való pozitív találkozási lehetőségeket látott. A cserkészcsapat megalapításához azonban elengedhetetlen a táborokban való részvétel – és az együttműködés e ponton akadt meg. Mert bár az Ámbédkár több táborral is kísérletezett, hogy ott három tanulójukat elhelyezzék, jelentkezésüket elutasították.

Mindezt tavaly nyáron Derdák Tibor, az Ámbédkár alapító-igazgatója levélben jelezte is az MCSZ vezetőinek. Levelében egyebek mellett ezt írta: „Mindig találunk olyan cserkészvezetőket, akik szívesen kooperálnak velünk (…),  de a döntéseket végül nem ők hozzák. Akik a döntéseket hozzák, azok nem beszélnek velünk. A jelenlétünkben nem hangzott el utalás a származásunkra, de az előzmények alapján kollégáim is, diákjaim is arra gondolnak, hogy csakis ez lehet az akadálya a tábori részvételünknek”.

Derdák levelére érdemi választ nem kapott, s az sem derült ki, miért nem táboroztathatják a diákjaikat, akik azonban részt vehettek egy francia cserkészek által Sajókazán szervezett táborban, amely óriási élményt adott nekik. Az Ámbédkár egyik önkéntese az iskola honlapján meg is osztotta élményeit, de nem hallgatta el, mekkora csalódás volt számára, hogy a magyar cserkészek elutasították őket, szerinte nyilvánvaló cigányellenességből. Erre a tavaly októberben megjelent szövegre hivatkozva idén február 28-án az MCSSZ eltiltotta az ámbédkárosokat a csapatalakítástól, illetve a cserkész szó használatától.

A Magyar Cserkészszövetség azonban sokszínű szervezet, vannak ilyen és olyan vezetőik egyaránt. Ungváry Krisztián történész például, aki maga is őrsvezető, egy közösségi oldalon Derdák Tibort megszólítva azt írja: „Egyébként pedig teszek itt egy felajánlást. Kifizetem hét személy táborozási díját és megpróbálom megbeszélni csapatommal (293. Szent Kapisztrán) hogy jövőre lássák őket vendégül”.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.