Ungváry Krisztián: legalább fél tucat egykori ügynök ül a Fidesz–frakcióban

2018. március 20., 06:46

Szerző:

A fennmaradt iratok alapján Szita Károlynak nem voltak erkölcsi fenntartásai a a ténykedésével kapcsolatban, igen készséges ügynök volt, a saját családtagjairól is jelentet – mondta a Magyar Nemzetnek Ungváry Krisztián történész. Ez messze nem volt általános az ügynökök között. (Szita Károly ügynökmúltjáról több irat került elő már korábban is, most a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra újabbakat.)

A történész szerint az ügy egyébként azért érdekes, mert egy politikai közszereplőről derül ki, hogy hazudik. Szita Károly ugyan folyamatosan tagadja, hogy ő volna a Krakus Péter név mögött, pedig a beszervezési irat, illetve az életrajzi adatai és a Krakus által adott információk között számtalan azonosság van. Ungváry Krisztián szerint vagy el kell ismernie, hogy azonos Krakussal, vagy vállalnia kellene az írásszakértői vizsgálatot, hiszen kézírásos jelentések is rendelkezésre állnak.

Ungváry azt mondja, 

az ügynökkérdés alapjában egy zsarolási adatbank, amivel közszereplőket lehet sakkban tartani. A jelenlegi Fidesz-frakcióban is legalább fél tucat olyan képviselő ül, akire terhelő adatok vannak.

Ezt a politikai vezetés is tudja.

Jozzáteszi ugyanakkor, hogy a zsarolás alapja ma már nem elsősorban az állambiztonsági múlt, hanem valamilyen gazdasági jellegű érdekeltség. 

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.